Bush najavio povećanje oružanih snaga u Iraku

Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu kako SAD moraju povećati svoje oružane snage, odnosno Kopnenu vojsku i Marinski korpus, te najavio kako će "strategija i taktika mijenjati" ovisno o situaciji u Iraku te da će 2007. godina u tom ratu "zahtijevati dodatno žrtvovanje".

- Uvjeran sam da treba povećati američku Kopnenu vojsku i Marince. Zadužio sam ministra obrane Roberta Gatesa da utvrdi kako se to povećanje može ostvariti, rekao je Bush na na konferenciji za tisak na kraju godine.

Bush je naglasio kako će SAD u 2007. tražiti više od svojih iračkih partnera, te najavio suradnju s demokratskim Kongresom na formuliranju "novog kursa u Iraku".

Na pitanje hoće li narediti kratkoročno povećanje broja američkih vojnika u Iraku, kako bi se uspostavila kontrola te zaustavilo nasilje i kaos, Bush je izbjegao odgovoriti.

- 2006. je teška za naše postrojbe i irački narod. Počela je s
optimizmom i održavanjem izbora, no neprijetelji slobode... namjerno su izazvali sektaško nasilje između sunita i šijita u Iraku, i tijekom godine su imali uspjeha u tome, konstatirao je američki predsjednik.

Uspjeh u ratu protiv terorizma je "odgovornost našeg naraštaja i ključan za američku sigurnost", kazao je.

- Neću nagađati kakve će biti 2007. u Iraku, ali mogu reći da će tražiti teški izbor i dodatno žrtvovanje, jer neprijatelj je
nemilosrdan i divlji, dodao je. 

Također je kazao kako SAD podržavaju stvaranje vlade nacionalnog jedinstva u Iraku i da američki cilj ostaje isti - Irak koji će se moći sam obraniti, održati i upravljati.

Na traženje da objasni promjenu svog stajališta, obzirom na
jučerašnju izjavu za "The Washington Post" da "SAD ne pobjeđuju niti gube u Iraku", dok je nedavno tvrdio da "apsolutno pobjeđuju", Bush je odgovorio: "Vjerujem da ćemo pobijediti, vjerujem u to... Moji jučerašnji komentari odraz su činjenice da ne uspijevamo u tome ni približno brzo koliko bih ja to želio".

Iako je većina novinarskih pitanja bila vezana uz Irak, Bush je
skrenuo pozornost i na pozitivna gospodarska kretanja u SAD, otvaranje novih radnih mjesta, rast unutarnje potrošnje i smanjenje proračunskog manjka.

- U studenom je otvoreno 132.000 novih radnih mjesta, od a od kolovoza 2003. sedam milijuna ukupno, stopa nezaposlenosti ostaje niska na 4.5 posto, potrošnja je u porastu pred blagdane, istaknuo je.

Najavio je i da će u suradnji s Kongresom u idućoj godini raditi na reformi sustava proračunskog izdvajanja sredstva, reformi zdravstvenog osiguranja, imigracijskoj politici, povećanju minimalne nadnice, smanjenju ovisnosti od uvoza nafte, razvoju obnovljivih izvora energije i drugim mjerama.