Bush kritizirao Siriju i Iran zbog potpore Hezbolahu

Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a George W. Bush u subotnjem se radijskom obraćanju još jednom okomio na Siriju i Iran zbog potpore "provokacijama šijitskih gerilaca u Libanonu".

- Godinama je Sirija glavni sponzor Hezbolaha te je pomagala vodstvu Hezbolaha da se domogne iranskog oružja, izjavio je Bush u radijskom obračanju građanima u subotu.

- Iranski se režim također opetovano opire međunarodnoj zajednici ustrajući na svom nuklearnom programu i dajući podršku terorističkim skupinama. Ponašanje Irana i Sirije izravno je utjecalo na cijeli Bliski istok i stajalo na putu rješavanja krize i uvođenja mira u tu regiju, dodao je Bush. 

Američki predsjednik ponovno je ustvrdio da je bliskoistočnu krizu 12. srpnja izazvao Hezbolah, lansiranjem raketa na Izrael i otmicom dva izraelska vojnika. Izraelska reakcija bila je, kaže, razumljiva i neizbježna.

- Mislim da svaka suverena država ima pravo braniti svoje građane od napada terorističkih grupa i poduzeti sve nužne radnje kako bi te napade spriječila, kazao je Bush istaknuvši kako je osobno pozvao Izrael da učini sve kako bi se izbjeglo stradavanje nevinog stanovništva.

Iako izraelskim napadima na Libanon daje potpunu podršku, Bush je izrazio zabrinutost utjecajem ovakvog razvoja događaja na "mladu demokraciju" u Libanonu te je poručio državnoj tajnici Condoleezzi Rice da učini dodatni diplomatski napor pri svom posjetu regiji slijedeći tjedan.

 - Ovo je teško iskušenje za građane Libanona. Napadima na izraelske civile i naporima da sruši demokratski izabranu libanonsku Vladu, Hezbolah je pokazao da Libanoncima nije prijatelj, izdao ih je i doveo u opasnost, izjavio je Bush.

Povezane teme