Bush kandidirao suca za novog ministra pravosuđa

Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush imenovao je umirovljenog federalnog suca Michaela Mukaseya, koji slovi kao autoritet u pitanjima nacionalne sigurnosti, kandidatom za novog ministra pravosuđa koji će naslijediti Alberta Gonzalesa.

Predstavljajući kandidaturu Mukaseya (66), umjereno konzervativnog suca koji je na saveznom sudu u New Yorku vodio neke od najvećih postupaka za terorizam u proteklu desetljeću, Bush je istaknuo da je on visoko kvalificiran za tu dužnost i da zna što treba da bi borba u ratu s terorizmom bila učinkovita i vođena u skladu s Ustavom i američkim zakonima.

Uloga ministra pravosuđa je, po njegovim riječima, 'posebno bitna u ratu, kad smo suočeni s izazovom svakodnevne zaštite naših ljudi od smrtonosnih neprijatelja, a istodobno štitimo naše slobode'.

S konferencije za tisak u ružičnjaku Bijele kuće Bush je pozvao Senat da brzo potvrdi imenovanje Mukaseya, koji bi tako postao trećim ministrom pravosuđa u njegovoj vladi.

Mukasey je kazao da je 'vrlo počašćen' kandidiranjam na tu visoku dužnost, te djelatnicima ministarstva pravosuđa obećao, ako bude potvrđen u Senatu, 'vodstvo kakvo zaslužuju', a Kongresu punu suradnju u odgovoru na izazove pred kojima je SAD.

Američki tisak izvješćuje u ponedjeljak da se Bijela kuća odlučila za Mukaseya kao kandidata koji bi mogao dobiti dvostranačku potporu u Senatu i obnoviti povjerenje u ministarstvo pravosuđa u najkraćem roku.

Njegov preteča Gonzales, koji je podnio ostavku u kolovozu zbog skandala s otpuštanjem saveznih tužitelja po kriteriju političke (ne)lojalnosti administraciji, danas, kad mu ostavka stupa na snagu, nije nazočio predstavljanju Mukaseya.

Čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid izjavio je da se 'ne treba žuriti s prosudbama' jer senatski odbor za pravosuđe mora temeljito ispitati stajališta suca Mukaseya o zamršenim pravnim izazovima s kojima je zemlja suočena.