Optužili Izrael

VIDEO Eksplozije dojavljivača u Libanonu: Najmanje osam ubijenih, među njima i djeca, ranjenih gotovo 3000

Eksplozija dojavljivača Foto: X screenshot
Libanonska državna novinska agencija izvijestila je o eksplozijama dojavljivača te ubijenim i ranjenim članovima Hezbollaha. Za napad su optužili Izraelce.

Osam ljudi je ubijeno, a gotovo 2750 ranjeno - od kojih 200 kritično - u nizu istodobnih detonacija dojavljivača diljem Libanona, rekao je u utorak ministar zdravstva Firass Abiad.

Žrtve eksplozija su uglavnom članovi proiranskog Hezbolaha. Ta militantna skupina je u priopćenju za detonacije okrivila Izrael, te navela da će on biti "pravedno kažnjen".

Dužnosnici su rekli da čelnik Hezbolaha Hassan Nasrallah u eksplozijama nije ozlijeđen.

Među poginulima je i desetogodišnja djevojčica, kći člana Hezbollaha, koja je ubijena kada je njegov dojavljivač eksplodirao u utorak, rekla je njezina obitelj za AFP, prenosi Guardian.

Dužnosnik Hezbolaha, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da su detonacije pejdžera "najveći sigurnosni propust" koji je Hezbolah doživio u gotovo godinu dana rata s Izraelom.

Libanonska državna novinska agencija izvijestila je o eksplozijama u južnim predgrađima Beiruta i nekoliko drugih područja, piše BBC.

Na društvenim mrežama pojavili su se videozapisi i fotografije na kojima se vide ranjeni muškarci kako sjede ili leže na tlu dok su drugi hitno prebačeni u bolnice.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pojavile su se i snimke nadzornih kamera koje prikazuju eksplozije u trgovinama, no njihova autentičnost još nije potvrđena.

Prema izvještajima libanonskih medija, Izrael je uspio "hakirati" prijenosne dojavljivače i radiouređaje koje Hezbolah koristi za internu komunikaciju, uzrokujući eksploziju baterija.

Iz izraelske vojske još nije bilo reakcija. Sve se događa nekoliko sati nakon što je izraelski sigurnosni kabinet službenim ciljem rata u Gazi proglasio siguran povratak stanovnika na sjever zemlje.

Izrael je više puta upozorio da bi mogao pokrenuti vojnu operaciju kako bi otjerao Hezbolah od granice.

Pročitajte i ovo Policija istražuje Strašna tragedija: Četvero djece ostalo zarobljeno u zamrzivaču, umrla su

Pročitajte i ovo TKO JE SLJEDEĆI? Njemačka ministrica upozorava koja je država iduća ruska meta: "Oni su sljedeći ako Ukrajina padne"