Britanskog novinara ubili Amerikanci

Slika nije dostupna
Novinar privatne britanske televizije ITV Terry Lloyd, ubijen je 2003. u Iraku u američkoj paljbi, zaključak je službene istrage britanskog pravosuđa o uzrocima njegove smrti.

Andrew Walker, sudac istražitelj sa sjedištem u Oxfordu u Engleskoj dodao je da će zatražiti od britanskog odvjetništva da počinitelje izvede pred sud.

Kolega Terryja Lloyda koji je proveo vlastitu istragu ustvrdio je da je novinar ubijen u američkoj vatri dok se pokušavao skloniti.

Sudac Walker istaknuo je u presudi da je Lloyd, kao iskusan ratni izvjestitelj bio jako dobro pripremljen za rad na ratnom području.

Lloyd je radio za ITN, televizijski dnevnik ITV-a. Ubijen je metkom u glavu 22. ožujka 2003., na početku invazije na Irak, dok je kao neovisni novinar izvještavao o napredovanju koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a kod Basre, na jugu Iraka.

Lloyd je bio u pratnji libanonskog prevoditelja Husseina Othmana koji je isto ubijen, belgijskog snimatelja Daniela Demoustiera koji je ranjen, i francuskog snimatelja Freda Neraca koji se službeno drži nestalim.

Le Figaro je jučer pisao da je Neraca istog dana pogubila
baasistička milicija.

Povezane teme