U zamjenu za jeftiniji plin

Bjelorusija nudi Rusiji priznanje gruzijskih pokrajina

Slika nije dostupna
Bjelorusija bi mogla od Rusije zatražiti umjerene cijene plina u 2009. godini u zamjenu za priznanje neovisnosti odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije, objavile su ruske novine.

List Kommersant navodi, uoči susreta ruskog i bjeloruskog predsjednika, da bi Minsk mogao ponuditi Rusiji dioničarski udio u tvrtki za transport plina Beltransgaz kako bi osigurao dogovor oko cijena plina i zajam za prevladavanje financijske krize.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije priznao neovisnost Južne Osetije i Abhazije rekavši da to pitanje treba razmotriti parlament koji, međutim, po tom pitanju nije poduzeo ništa.

'Bjeloruski predsjednik ima što za ponuditi ruskom kolegi i u političkom i u gospodarskom smislu', rekao je neimenovani izvor uoči susreta Lukašenka i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva zakazanog za ponedjeljak.

Bjeloruski dužnosnici računaju u 2009. godini s cijenom od 160 dolara za prostorni metar ruskog prirodnog plina, za razliku od sadašnjih 128 dolara. Rusi su najavili da cijena neće biti manja od 200 dolara.