Jesu li bio namirnice zdravije od 'običnih' namirnica? Dugo je ovaj problem mučio kako znanstvenike, tako i konzumente namirnica. Sveobuhvatna je studija konačno dala pravi odgovor: Nisu. Predznak 'bio' ne znači automatski i 'zdravije', piše zeit.de.
'Ljudi uvijek misle kako su bio proizvodi zdraviji i hranjiviji, od proizvoda konvencionalne proizvodnje', kazala je Crystal Smith-Spangler, sa Sveučilišta Stanford, koja je vodila studiju. 'Naši pacijenti, naše obitelji pitaju postoje li zdravstveni razlozi za odabir organske hrane, što se tiče nutrijenata ili drugih koristi za zdravlje. Bili smo iznenađeni što nismo mogli potvrditi to mišljenje', dodala je.
>> Kinezi uzgajaju mamutsko povrće u svemiru
Ona i njezini kolege razmotrili su više od 200 studija koje su usporedile zdravlje ljudi koji jedu organsku hranu ili konvencionalno uzgojenu hranu, odnosno razine nutrijenata i kemikalija u samoj hrani.
Istraživanje je pokazalo kako bio hrana nije nimalo hranjivija niti bogatija vitaminima, od ekološki uzgojene hrane. Jedino čega bio hrana ima više, jest fosfor, ali to nema nikakvo relevantno medicinsko značenje i nema pretjeranog utjecaja na ljudsko zdravlje.
Više od jedne trećine proizvoda konvencionalno uzgojene hrane imalo je ostatke pesticida, u usporedbi sa sedam posto odabranih proizvoda organske hrane. Organski uzgojena piletina i svinjetina imala je 33 posto manju vjerojatnost da nosi bakteriju otpornu na antibiotike u usporedbi s konvencionalno uzgojenim mesom.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook