Povodom obljetnice

Dodik hrvatske vojnike nazvao sljedbenicima ustaša

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik Foto: Afp
Milorad Dodik povodom 29. obljetnice oslobađanja dijelova BiH koji su dotad bili pod kontrolom vojske bosanskih Srba rekao je da je to bila "agresija koju su počinili potomci ustaša".

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik označio je u četvrtak operaciju Hrvatske vojske (HV) kojom su u listopadu 1995. godine u suradnji s Armijom BiH oslobođeni dijelovi zapadne Bosne kao "nastavak ustaške politike", čiji je jedini cilj bio progon i eliminacija srpskog stanovništva.

U jesen 1995. godine na temelju Splitskog sporazuma, koji su potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva tadašnje Republike BiH Alija Izetbegović, snage Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH poduzele su zajedničke operacije oslobađanja dijelova BiH koji su dotad bili pod kontrolom vojske bosanskih Srba i kojima je zapovijedao osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Operacije u kojima je oslobođeno 13 općina na zapadu Bosne, a Hrvatska vojska izbila nadomak Banje Luke omogućile su početak mirovnih pregovora koji su u konačnici doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma i okončanja rata u BiH.

U izjavi lokalnim medijima u Republici Srpskoj Dodik je povodom 29. obljetnice tih ratnih operacija u četvrtak rekao kako je to bila "agresija koju su počinili potomci ustaša".

"To je bila ideologija NDH-a 1941. godine, a nastavljena je devedesetih godina prošlog stoljeća. Ono što nisu završile ustaše do 1945. godine, nastavili su njihovi potomci i sljedbenici", izjavio je Dodik.

  Pročitajte i ovo Prašina i blato - svakodnevica Prevareni stanovnci Srebrnjaka: "Ovo je potpuni pakao. Kao da smo se vratili 100 godina unatrag"

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Plenković objasnio zašto Milanović nije bio pozvan na samit o Ukrajini: "To je apsurdan vapaj. Da nije smiješno, bilo bi tragično"

Pročitajte i ovo U tijeku očevid Napad u Dalmaciji: Ubo ga nožem i pobjegao, policija brzo reagirala

Povezane teme