SVEMIR, POSLJEDNJA GRANICA

SAD dozvolio izvoz važne tehnologije saveznicima - Kini i Rusiji izvoz strogo zabranjen

SpaceX raketa Foto: Afp
Američki predsjednik Joe Biden olabavio je izvozna ograničenja za slanje saveznicima određenih proizvoda povezanih sa satelitima i svemirskim letjelicama, a koje proizvode američke komercijalne svemirske tvrtke poput Muskovog SpaceX-a.

Promjene imaju za cilj olakšati rastućoj američkoj komercijalnoj svemirskoj industriji širenje prodaje, a istodobno štite interese nacionalne sigurnosti i vanjske politike.

Američke svemirske tvrtke kao što je SpaceX Elona Muska i veliki obrambeni izvođači sa svemirskim proizvodima kao što su Lockheed Martin, L3Harris Technologies i Boeing, mogli bi imati koristi od novih pravila, koja su objavljena u Federalnom registru u četvrtak poslijepodne.

"Kako raznolikost komercijalnih aktivnosti u svemiru raste, ova će pravila smanjiti teret za američku industriju da nastavi s inovacijama i predvodništvom u svemirskom sektoru", rekao je u izjavi Don Graves, zamjenik tajnika Ministarstva trgovine.

Ažuriranja će također pridonijeti sposobnosti SAD-a da "proširi i produbi međunarodna partnerstva, da razvije svoje gospodarstvo i surađuje na zajedničkim svemirskim prioritetima", rekao je Graves.

Određene stavke koje uključuju svemirske letjelice za daljinsku detekciju ili svemirsko logističko sklapanje i servisiranje svemirskih letjelica više neće trebati licence za slanje u Australiju, Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo, navodi se u priopćenju Ministarstva trgovine.

Pravila bi mogla pomoći SAD-u da nastavi s trostranim AUKUS sigurnosnim paktom između Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Australije koji je formiran 2021. kako bi se odgovorilo na rastuću moć Kine u indopacifičkoj regiji. Dio pakta je usmjeren na dijeljenje tehnologije.

Za neke manje osjetljive dijelove i komponente satelita i svemirskih letjelica više neće biti potrebne licence za isporuku u više od 40 zemalja. Među zemljama su Kanada, Australija, Japan, Južna Koreja i većina Europske unije, rekla je osoba upoznata s tim.

Osim toga, Ministarstvo trgovine će ukinuti zahtjeve za licencom za najmanje osjetljive predmete poput električnih konektora za većinu svijeta, ali ne i za zabrinjavajuće zemlje poput Rusije i Kine, rekao je izvor.

Pravila dolaze nakon predloženog donošenja pravila prije gotovo pet godina i zahtjeva Nacionalnog vijeća za svemir iz prosinca 2023. godine.

Pročitajte i ovo Niz izazova i problema Teška iskustva stranih radnika u Hrvatskoj: "Poslodavac me tražio da mu predam putovnicu ako želim plaću"

Pročitajte i ovo Tenzije na poluotoku Proglasili ih neprijateljskom zemljom: Minirali sve cestovne i željezničke veze s njima

 

Povezane teme