ODLUKA KOJA JE UZDRMALA AMERIKU

Kakve šanse Kamala ima protiv Trumpa? Svi joj daju podršku, ali jedan potez rasplamsao je komentare

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Biden je presjekao nakon što se pomirio s rezultatima anketa, no iako je dao podršku Kamali Harris, to isto nije učinio Barack Obama.

Američki predsjednik Joe Biden izvijestio je u nedjelju svoje najbliže suradnike da će odustati od predsjedničke utrke samo nekoliko trenutaka prije nego što je javno objavio odluku koju je donio nakon što je 48 sati analizirao ankete i shvatio da mu se put prema pobjedi sve više sužava, objavila su dva izvora.

Samo noć prije Biden je savjetnicima govorio da će nastaviti borbu protiv rivala Donalda Trumpa u studenome. Prema izvoru, "poruka je bila da ide dalje punom parom".

Kamala Harris - 2 Foto:AFP

No kada se pomirio s rezultatima anketa, Biden je promijenio mišljenje i na pozivu u 13:45 okupio najuži tim iz Bijele kuće i iz kampanje, nekoliko trenutaka prije nego što je u pismu Amerikancima javno objavio da se povlači.

Biden se izolirao u svome domu u Rehoboth Beachu u saveznoj državi Delawareu otkako mu je u srijedu dijagnosticiran COVID-19. S njime su bili dugogodišnji suradnici Annie Tomasini, Steve Richetti i Mike Donilon te Anthony Bernal, savjetnik prve dame Jill Biden.

Jednom kada je presjekao, pročitao im je pismo koje će uskoro objaviti. "Pročitao nam je pismo i želio je da shvatimo što mu je u glavi. Rekao je da se s time borio posljednjih 48 sati", rekao je jedan dužnosnik.

Pročitajte i ovo Pala je odluka Biden se povukao, neće biti kandidat za predsjednika SAD-a: Kamala Harris objavila znakovitu poruku

Ubrzo nakon poziva šef osoblja Bijele kuće Jeff Zients nazvao je više dužnosnike Bijele kuće i informirao ih o odluci. "Većina ljudi u Bijeloj kući bila je iznenađena."

Biden i potpredsjednica Kamala Harris tog su dana već bili razgovarali nekoliko puta, rekao je dobro upućeni izbor. U 13:46 Biden je javnosti objavio svoju bombastičnu odluku.

Biden je bio posebno ljut na bivšu predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, za koju su predsjednikovi savjetnici vjerovali da je organizirala pritisak da se povuče.

Nekoliko sati prije Bidenove objave voditelji kampanje opovrgavali su vijesti da se on planira povući.

"To je pogrešno. I mislim da je pogrešno nastavljati s tim narativom", rekao je zamjenik menadžera kampanje Quentin Fulks televiziji MSNBC's u nedjelju ujutro.

Ankete

Nedavne ankete pokazale su da je Harris ravna Trumpu. U hipotetskom međusobnom okršaju Harris i Trump bili su izjednačeni s po 44 posto podrške u anketi Reuters/Ipsos od 15. do 16. srpnja.

Kamala Harris - 1 Foto:AFP

Kamalu podržali Clintoni, ali ne i Obama

Brojni američki demokrati u nedjelju su podržali potpredsjednicu Kamalu Harris za protukandidatkinju Donaldu Trumpu nakon što se predsjednik Joe Biden povukao iz izborne utrke, no ne i neki moćni stranački ljudi, poput bivšeg predsjednika Baracka Obame i nekadašnje predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Sam Biden podržao je svoju potpredsjednicu u odvojenoj izjavi. Uslijedili su utjecajni klub crnih zastupnika u Kongresu, neki moćni demokratski zastupnici i senatori, nekoliko ključnih donatora i moćne aktivističke organizacije.

Pročitajte i ovo Mogući kandidati Biden se povlači iz utrke: Što će se sada dogoditi?

Bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna tajnica Hillary Clinton, oboje demokrati, također su podržali Harris. Ipak, drugi su, uključujući Pelosi i Obamu, zahvalili Bidenu na njegovu patriotizmu, ali nisu stali iza Harris ili nekog drugog kandidata.

The New York Times piše kako tu gestu ne treba shvatiti kao odbijanje Kamale, već činjenicu da se Obama pozicionirao kao nepristrani državnik. 

Kamala Harris - 5 Foto:AFP

Prerano iskazivanje podrške sada bi bilo politička pogreška i njegov potez tako je protumačen.