Ban Ki-moon na Antarktici zbog globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban-Ki-moon doputovao je na Otok kralja Georgea na Antarktici u informativnu misiju čiji je cilj bio doznati što više konkretnijih podataka o klimatskim promjenama i procesu globalnog zatopljenja.

Ban, prvi čelnik UN-a koji je posjetio Antarktiku, sastao se danasu čileanskoj vojnoj zračnoj bazi Eduardo Frei sa znanstvenicima, prije posjeta ledenjacima Collins, a zatim je razgovarao sa svojim sunarodnjacima, južnokorejskim znanstvenicima koji borave i rade u istraživačkom centru Sejong u sklopu znanstvene misije.

Ban, koji je na početku svojeg mandata istaknuo kako će mu angažman na borbi protiv globalnog zatopljenja i klimatskih promjena biti prioritet, nadletio je čileanskim vojnim zrakoplovom to područje kako bi se uvjerio u efekt i posljedice što ga globalno zatopljenje ostavlja na ledenjacima.

"Ovdje sam stigao kao glasnik. Prenijet ću upozorenje o klimatskim promjenama u koje sam se i sam uvjerio", rekao je Ban novinarima.

"Imamo resurse, tehnologiju i financijska sredstva za borbu protiv globalnog zatopljenja. Ono što nam nedostaje - to je politička volja. Ovdje sam da bih oživio i potaknuo tu političku volju. Pitanje je iznimno hitno, a hitan zahtjev traži i hitnu akciju", istaknuo je.

Ban Ki-moon, koji je na Antarktici proveo dva i pol sata, u nedjelju će posjetiti Brazil gdje će se sastati s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.