Američki vojnici otvorili vatru na afganistanske civile

Slika nije dostupna
Američki vojnici otvorili su vatru na civile nedaleko od grada Jalalabada u istočnom Afganistanu nakon neuspjelog samoubilačkog napada automobilom bombom na njihov konvoj, izjavilo je svjedok, reporter Reutersa.

Zasad se o navodnom incidentu nisu oglasile američke koalicijske snage niti ISAF.

Očevidac je rekao da su tri napadača samoubojica u jednom vozilu napala konvoj američkih vojnika u selu Bati Kot, 15 kilometara istočno od Jalalabada, ali da pritom nijedan vojnik nije ozlijeđen.

Dva bombaša poginula su u eksploziji, a treći, odjeven u policijsku uniformu, preživio je eksploziju, ali su ga ubili vojnici.

Vatrogasno vozilo velikom brzinom je došlo na mjesto napada gdje su mu otkazale kočnice pa se zabilo u američka vozila. 

Vojnici u vozilima tada su otvorili vatru i pritom su ranili nekoliko prolaznika.

Oteta dva zaposlenika ICRC-a 

Dva strana zaposlenika Međunarodnog odbora Crvenog križa otela je na jugu Afganistana nepoznata skupina, priopćila je policija.

Oteti su dok su putovali u zoni Salar, unutar okruga Sayed Abad pokrajine Wardak, na glavnoj cesti koja povezuje Kabul i Kandahar, a koju se smatra vrlo opasnom i redovitom metom napada talibana, kazao je šef pokrajinske policije Mohammad Awaz Mazloom, koji nije mogao navesti njihovu nacionalnost.

Predstavnik Crvenog križa naveo je da se od srijede iz Wardaka u Kabul nisu vratila četvorica njihovih zaposlenika, dvojica stranaca i dvojica Afganistanaca, ali nije mogao potvrditi njihovu otmicu.

Vozilo sa znakom ICRC-a nalazilo se na glavnoj cesti koja povezuje Kabul i Kandahar. Cesta je vrlo opasna i česta meta talibanskih napda.

Zaposlenici Crvenoga križa nisu obavijestili mjesnu policiju o svom kretanju kako bi im pružila zaštitu, dodao je dužnosnik policije.

Međunarodni odbor Crvenoga križa nekoliko desetaka godina djeluje u Afganistanu, a u kolovozu je imao odlučujuću ulogu u pregovorima između Seula i talibana koji su držali 23 taoca na jugu Afganistana.