eskalacija sukoba

SAD zna u kojem će smjeru krenuti rat na Bliskom istoku?: "Iran se veoma brzo sprema za neposredan napad..."

Izraelski vojni helikopter gađa libanonski teritorij Foto: Afp
Američki dužnosnici navodno imaju informaciju da se Iran uskoro sprema napasti Izrael balističkim projektilima.

Nakon izraelske invazije na Libanon, Iran se sada navodno sprema za neposredni napad balističkim projektilima na Izrael.

Na to su upozorili američki dužnosnici koji su nadodali da aktivno podupiru pravo Izraela na obranu te da su im spremni uskočiti i pomoći, piše New York Times.

Izraelski novinar i politički izvjestitelj Barak Ravid tvrdi da je dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, rekao da Iran planira napad "veoma brzo, moguće i tijekom sljedećih nekoliko sati".

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari izjavio je da još uvijek nisu otkrivene nikakve zračne prijetnje iz smjera Irana, ali da je izraelska vojska spremna na odgovor. 

Svega nekoliko sati prije, u utorak ujutro, izraelska vojska zatražila je da stanovnici više od dvadeset libanonskih pograničnih mjesta evakuiraju svoje domove. 

Nakon toga započela je kopnena invazija protiv militantne skupine Hezbollah i ukupno četvrta izraelska invazija Libanona u povijesti. 

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Avichay Adraee rekao je građanima južnog Libanona da bježe sjeverno od rijeke Awali odnosno 60-ak kilometara od granice.

"Morate odmah krenuti sjeverno od rijeke Awali kako biste se spasili i odmah napustite svoje kuće", stoji u njegovom priopćenju.

Pročitajte i ovo Pronašao ga prijatelj Poznat uzrok smrti stradalog 66-godišnjaka: "Imao je krvavu glavu, sve kamere bile su potrgane"

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima