Upozorenje upućeno BiH

'Ako želite ukidanje viza, zaživite policijsku koordinaciju'

Slika nije dostupna
Čelnici međunarodne uprave u BiH, europske policije misije u BiH i izaslanstva EU u BiH upozorili su vijeće ministara te zemlje da bi izostanak zaživljavanja uprave za policijsku koordinaciju u BiH ugrozilo ukidanje vize za njezine građane, priopćio je iz ureda posebnog predstavnika EU u BiH.

Visoki predstavnik i posebni izaslanik EU u BiH Valentin Inzko, voditelj policijske misije EU u BiH Stefan Feller i otpravnik poslova izaslanstva Europske unije u BiH Boris Iarochevitch uputili su zajedničko pismo predsjedniku vijeća ministara Nikoli Špiriću u kojem su podsjetili da nije usvojen pravilnik o unutarnjoj organizaciji uprave za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da zaživljavanje uprave za koordinaciju policijskih tijela predstavlja jedan od uvjeta za liberalizaciju viznog režima. 'Neusvajanje pravilnika od strane vijeća ministara moglo bi odgoditi odluku Europskog vijeća i Europskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima za Bosnu i Hercegovinu', navodi se u pismu.

Potpisnici su zbog toga pozvali vijeće ministara da usvoji pravilnik prije 31. kolovoza, kako bi o tome mogli na vrijeme mogli izvijestiti Europsku komisiju. (Hina)