Ahmadinedžad: američko povlačenje ključ regionalne stabilnosti

Slika nije dostupna
Drugog dana posjete Iraku, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da nema potrebe za ostankom stranih snaga u toj zemlji, prenose agencije podsjećajući da je od invazije 2003. godine u Iraku stacionirano oko 150.000 američkih vojnika.

"Velike se sile ne bi smjele miješati a regionalne vlade i narodi mogu sami voditi svoje poslove", rekao je Ahmadinedžad čije riječi prenosi Reuters.

"Bez nazočnosti stranih snaga, regija će živjeti u miru i bratstvu... strane snage moraju otići i vratiti narodima regije njihovu suverenost", istaknuo je Ahmadinedžad.

Također je ocijenio da bi novac potrošen na vojne operacije trebao biti upotrijebljen za razvoj zemlje, izvješćuje AFP.

Iranski šef države se u rezidenciji iračkog predsjednika Jalala Talabanija sastao sa šijitskim klericima, akademicima i glumcima i obrušio se na SAD.

"Prije šest godina u Iraku nije bilo nikakvih terorista. Kada su drugi stupili na tlo ove zemlje i regije, postalo je uporište terorista", rekao je Ahmadinedžad.

Amerikancima je dao i "prijateljski savjet" i poručio da "optuživanje drugih za vlastite neuspjehe nije nikada riješilo niti jedan problem", izvješćuje dpa.

Nakon što je optužio SAD za širenje terorizma u svijetu i odbacio optužbe Bushove administracije da Iran naoružava iračke šijite, Ahmadinedžad je nazvao Irak i Iran svjetskim predvodnicima u "pravdi i moralu".

Iračani imaju podijeljeno mišljenje o njegovom posjetu. Suniti, koji su bili dominanti tijekom režima Sadama Huseina, s prezirom gledaju na uspon šijita na vlast. U sunitskoj Faludži prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Miči te svoje nearapske ruke s Iraka".

Šijiti u Iraku Ahmadinedžada su dočekali s oduševljenjem, ali unatoč tome, planiran posjet iranskog predsjednika Najafu i Kerbali, povijesnim središtima šijitskog vjerskog nauka i glavnim hodočasničkim mjestima, u ponedjeljak je otkazan zbog, navodno, prepunog službenog programa visokog gosta.

Ahmadinedžad je prvi iranski vođa koji je posjetio Irak od rata kojeg su dvije zemlje 80-ih vodile punih osam godina i u kojem je poginulo milijun ljudi.