100 grama urana za milijun dolara

Slika nije dostupna
Ruski dužnosnici tvrde da ih nedostatak suradnje s Gruzijom sprečava u otkrivanju zemlje izvora urana koji je prodavao jedan ruski građanin, prenose agencije.

Taj uran, prikladan za proizvodnju nuklearnog oružja, prošlu je zimu konfisciran u Gruziji uz pomoć agenata CIA-e i FBI-ja koji su pozvani u Gruziju na zahtjev lokalnih vlasti, objavio je New York Times pozvavši se na gruzijske izvore.

Zaplijenjena je količina bila mala, stotinu grama, a prodavala se za milijun dolara, ali Oleg Hinsagov, muškarac uhićen u pokušaju prodaje rekao je da kod kuće u Vladikavkazu u Rusiji ima još dva do tri kilograma, javlja dpa.

Stručnjaci kažu da bi čak i ta mala količina bila dovoljna za manju atomsku bombu.

Dužnosnik Rosatoma, ruske savezne agencije za nuklearnu energiju potvrdio je da je ruski državljanin uhićen u Gruziji u
pokušaju prodaje urana.

No prema riječima toga predstavnika Rosatoma, uzorak koji je službeni Tbilisi dao Moskvi omogućio je da se ustanovi kako je riječ o uranu obogaćenom više od 90 posto, ali i nedovoljan da se otkrije iz koje je zemlje došao.

Reuters javlja kako je i predstavnik gruzijskoga ministarstva
unutrašnjih poslova potvrdio da su su gruzijske specijalne
službe spriječile pokušaj ruskoga građana da proda uran za milijun dolara.

On je rekao ga je Oleg Hinsagov, stanovnik ruske Sjeverne Osetije uhićen početkom 2006. i uskoro osuđen na osam i pol godina zatvora.

Uhićen je kad je pokušao oran-235 prodati gruzijskom tajnom agentu koji se predstavio kao pripadnik radikalne islamske organizacije, potvrdio je Šota Utjašvili iz informativnog i analitičkog odjela ministarstva unutrašnjih poslova.

Prije uhićenja Hinsagov je agentima rekao da u Vladikavkazu ima još urana, ali nakon toga više nije htio surađivati s istražiteljima.

Agencija dpa objavila je kako je rekao da je uran nabavio u
sibirskome gradu Novosibirsku.

Rusija odonda traži od Gruzije veći uzorak, kaže predstavnik
Rosatoma.

Povezane teme