UEFA zabranila finale EP-a na Olimpijskom stadionu u Kijevu

Slika nije dostupna
Europski nogometni savez odbio je zahtjev Ukrajine da se finalna utakmica EURA 2012 igra na postojećem Olimpijskom stadionu u Kijevu, te će Ukrajinci morati ponuditi novi stadion.

U pismu predsjednika UEFE Michela Platinia Ukrajinskom nogometnom savezu stoji kako stari Olimpijski stadion od 81.000 mjesta ne zadovoljava kriterije po stautu UEFE, posebice glede moderne infrastrukture, a jedan od glavnih razloga je i afera oko napola izgrađenog šoping-centra u sklopu stadiona.

Olimpijski stadion je u samom središtu Kijeva, gdje su cijene
nekretnina više od onih u Parizu i gotovo u rangu sa najskupljim
Londonom. Sporni šoping-centar u vlasništvu je skupine ukrajinskih poslovnih ljudi koji su u sukobu sa šefom Ukrajinskoga nogometnoga saveza i najbogatijim čovjekom Ukrajine Hrihorem Surkisom. 

Surkis neprestano ponavlja kako se nedovršeni centar mora srušiti, u tome ga je podržao i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, no nedavno je nadležni sud zabranio svako rušenje objekta do pravomoćne presude.

Kako je ta afera daleko od rješenja, Platini je naložio Ukrajincima da pronađu drugi stadion koji će biti poprište utakmice za europskog prvaka, a to bi trebao biti Donjeck, gdje se gradi novi 250 milijuna dolara vrijedan stadion koji će biti dovršen 2010. godine. 

Ostali ukrajinski gradovi-domaćini su Dnipropetrovsk, Odesa, Harkiv i Lviv, no za Ukrajince bi bila sramota kada bi glavni grad ostao bez finala.

'To bi bilo kao da imate Europsko prvenstvo u Španjolskoj, a da se nijedna utakmica ne igra na stadionu Santiago Bernabeu u Madridu', kazao je jedan od ukrajinskih dužnosnika.