u markuševcu

VIDEO Bageri u akciji - ruši se prva kuća oštećena u potresu: "Mislili smo da ćemo mi biti usko grlo, ali..."

Tri su kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi, a prva kuća ruši se u Markuševcu. Vlasnica Nadica Sunek sa suprugom promatra uklanjanje kuće.

Od razornog zagrebačkog potresa prošlo je godinu i tri mjeseca, a danas u 9 sati počelo je rušenje prve kuće s crvenom naljepnicom u Markuševcu.

Prva se ruši kuća gospođe Nadice Sunek u kojoj je živjela njezina majka (86), koja je i bila u njoj u trenutku potresa. Gospođa je preminula u svibnju, nedugo nakon potresa.

Pas Rex ostao je jako je vezan za kuću, stalno boravi tamo i ne želi ići u drugu kuću u kojoj trenutačno žive supružnici Sunek, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić, koja uživo prati akciju rušenja.

"Osjećam se uzbuđeno, sretna sam što se to događa i da je to konačno krenulo. emocije su tu, tu sam rođena, u toj kući. I žalosna sam, ali i opet sretna. U novoj kući će živjeti moja kći i dvije unuke", rekla je za N1 gospođa Nadica.

"Ovo je simbol fizičke obnove Zagreba"

Ravnatelj fonda za obnovu Damir Vanđelić kazao je kako je rušenje kuće u Markuševcu "simbol fizičke obnove Zagreba". Najavio je kako će se sutra rušiti druga kuća, a treća idući tjedan jer za nju treba napraviti projektnu dokumentaciju.

"Iz Ministarstva su nam najavili 18 odluka o uklanjanju, ja vjerujem da će se proces ubrzati", rekao je Vanđelić te dodao da su od 18 odluka tri za uklanjanje, a 15 za isplatu novčane naknade.

Vanđelić kaže kako treba ubrzati procedure jer zasad dobivaju po dvije odluke tjedno, a 11.000 zahtjeva je u ministarstvu.

"Svi se trebamo potruditi da se maksimalno pojednostavni", rekao je Vanđelić i dodao kako treba više ljudi i bolje informatičko rješenje.

Na mjestu srušene kuće u roku od godinu dana trebala bi biti nova, ako dobiju rješenje, rekao je ravnatelj fonda. Trošak rušenja kuće u Markuševcu bio je oko 20.000 kuna.

Što se tiče procesa izbora tvrtki za izvođenje radova, navodi kako se koriste elektroničke dražbe.

"Mislim da je to transparentan sustav i omogućuje da svi sudjeluju", rekao je ravnatelj fonda i najavio kako će sutra na konferenciji za novinare detaljnije objasniti kako taj sustav funkcionira.

Rekao je i gdje zapinje. 

"U fondu smo se bojali da ćemo biti usko grlo, nemamo dovoljan broj ljudi, ali čini se da je usko grlo u pisanju odluka", kazao je Vanđelić.

Pas Rex jako je vezan za kuću Foto:Ena Dumenčić/DNEVNIK.hr

Realizaciju uklanjanja i građenja provodi Fond za obnovu na temelju odluka koje je donijelo Ministarstvo graditeljstva.

Povezane teme