U Vladi su se s premijerom sastali ministri kako bi razgovarali o popuštanju mjera.
Nakon sastanka ministar Davor Božinović otkrio je što nas očekuje u narednom razdoblju.
''Mjere će se polako popuštati. Nove će se mjere donijeti s važenjem do sredine šestog mjeseca'', rekao je nakon sastanka Davor Božinović.
''Što se tiče ugostiteljskih objekata, još razgovaramo o tome. Trenutačno smo najbliže otvaranju zatvorenih dijelova restorana'', kazao je. Na pitanje hoće li to značiti da će se onda i povećati broj gostiju koji smije biti u restoranu, Božinović je odgovorio potvrdno, a kaže i da je moguće da nove mjere na snagu stupe već od 27. svibnja.
''Povećanje broja ljudi odnosi se i na vjerske objekte'', dodao je i otkrio da bi se broj ljudi na okupljanjima mogao povećati s 25 na 100.
Radno vrijeme ugostiteljskih objekata produljuje se s 22 na 23 sata.
Kada je riječ o nošenju zaštitnih maski, Božinović kaže da ne zna kada bi se mogla ukinuti obveza nošenja maski. ''Tamo gdje se i vani očekuje da će biti veći broj naguranih ljudi i dalje je obvezno'', podsjetio je.
Što očekuju ugostitelji?
Očekivanja od mjera otkrio nam je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.
''Mi najviše primjedbi imamo na to da bi se trebali igrati zaštitarske službe. Imate društvo od pet ljudi, od kojih četvero ima COVID putovnicu, a peti nema – što će se tući na ulazu? To nije ugostiteljstvo. Dok se ne procijepi veći broj ljudi, mora se otvoriti sve ili ne otvarati ništa i riskirati sezonu ako nismo sigurni da će nam to donijeti korist. Ako upropastimo sezonu, to je katastrofa'', upozorava Ranogajec.
HOK je svoje prijedloge Vladi već predstavio. ''Prijedlozi ugostitelja prije svega su sigurnost, procjepljivanje i priprema sezone, da sezonu odradimo barem od 15. lipnja do 15. rujna. Ne možemo si dopustiti da izgubimo sezonu'', kaže i ističe da se ovi problemi ne tiču samo ugostitelja već i brojnih drugih grana.
''Moramo razmišljati o svima drugima. Tu su vinari, ratari, kuhari. Ne radi se samo o ugostiteljima'', poručio je.
A ugostitelji su posla itekako željni, kaže predsjednik HOK-a. ''Ali preuzeti takav rizik da zbog nestrpljenja nekolicine imamo situacije da ne možemo pričekati još 10-ak dana i ugrozimo ono što je prioritet, a to je sezona, to bi bilo katastrofalno. Vjerujem da ćemo na temelju epidemiološke slike doći u situaciju da možemo odraditi sezonu'', smatra.
Ranogajec je kazao da su ugostitelji spremni za rad, no da sve informacije moraju dobiti na vrijeme kao bi pripremili sve što je potrebno za goste.