BORBA PROTIV KORONE

Primorsko-goranska u lockdownu, pogledajte što se sve zatvara: ''Ovo su jako stroge mjere, ali to je jedini način"

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije je danas donio na snagu strože mjere obrane od koronavirusa.

Donesene su strože mjere za Primorsko-goransku županiju. Na snazi je zabrana svih javnih događanja i okupljanja, kao i obustava rada trgovina odjeće i obuće. Ostale trgovine će raditi od 06-19 sati s maksimalno 10 kupaca u trgovini na 100 četvornih metara. Dućani s manje od deset četvornih metara smiju primiti samo jednog kupca.

''Obustavlja se i rad kasina, automat-klubova, kao i uplatnih mjesta za igre na sreću. Obustavlja se rad terasa ugostiteljskih objekata na obiteljskim, poljoprivrednim gospodarstvima. Zabrana posjeta u domovima za starije i nemoćne. Ovo su jako stroge mjere, ali to je jedini način da zaustavimo širenje epidemije'', kazao je Mladen Šćulac, šef Stožera civilne zaštite.

Isporuka hrane i pića vrši se uz protuepidemijske mjere: ili osobno ispred preuzimanje objekta preuzimanje, ili iz ugostiteljskog objekta vozilom.

Hoteli, učenički domovi, kampovi i studentski domovi za ljude koji su u tim objektima omogućen je nastavak rada uslužnih djelatnosti i na terasama, ali i u zatvorenim prostorima.

Osim Rijeke, prelazi se na model C nastave od 12.-16.4. za učenike od 1.-4. razreda osnovne škole. Za djecu je osiguran smještaj od 1.- 4 razreda. U Rijeci ostaju na modelu A, ali u slučaju potrebe, ravnatelji mogu izabrati model C.

Osnovne i srednje škole u kojima je osnivač Primorsko-goranska županija, pojasnio je Šćulac, prelaze na model C od 1.-8. razreda. ''Vrtići moraju tolerirati rizik'', kazao je i dodao da tamo nisu tako česti prijenosi.

''To je otegotna okolnost''

382 su novooboljelih u PGŽ. Nastavlja se masovno procijepljivanje. Oko 7000 ljudi cijepljeno je u prošlom tjednu. Popunjuju ljude s liste s onima koji ne biraju cjepiva.

U KBC Rijeka je 188 hospitaliziranih i sedmero umrlih. 32 ih je u COVID respiratornim centrima, a 21 ih je na respiratoru. Aktivan je i sekundaran centar u Opatiji, gdje je 12 bolesnika. Trenutno je 20 posto vise hospitaliziranih u odnosu na prošli val.

U KBC-u imaju 250 kreveta. ''Moramo biti spremni primiti i ostale bolesnike. To je otegotna okolnost, ali balansiramo'', kazao je glavni epidemiolog NZZJZ-a Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević. Rani prijemi se ne sele u Opatiju, tek nakon 15. dana kada prestanu biti infektivni.

U četvrtak su u ovoj županiji evidentirane 428 novooboljele osobe među 1264 obrađenih uzoraka, a udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova bio je 33.9 posto.