veliki interes

Počelo cijepljenje opće populacije: Prvi su na redu stariji i kronično bolesni, epidemiologinja HZJZ-a otkrila kad će cjepivo moći primiti i ostali građani

Danas je u Hrvatsku stigla prva pošiljka AstraZenecinog cjepiva. Počelo je cijepljenje opće populacije, a interes raste.

U Hrvatsku je stiglo prvih 16.800 doza AstraZenecinog cjepiva. U ponedjeljak će u distribuciju, a već od jutra u koprivničkoj školskoj dvorani počelo je cijepljenje opće populacije.

Sljedećeg tjedna očekuju nove doze, među ostalim, i AstraZenecinog cjepiva nakon čega će organizirati nove punktove u Križevcima, zatim i Čakovcu. U koordinaciji liječnika obiteljske medicine nam kažu da interes za cijepljenjem raste.

''Napravljena je jedna anketa i otprilike je već osam tisuća stanovnika naše županije starijih od 65 godina iskazalo interes'', rekao je župan koprivničko-križevački, Darko Koren.

Pročitajte i ovo Pada broj zaraženih Susjedi značajno popuštaju mjere: Otvaraju skijališta i trgovine, ali ne i škole

Pročitajte i ovo BORBA PROTIV KORONE Krenula cijepljenja ugroženih skupina stanovništva. Stigle prve doze AstraZenecinog cjepiva

Tristo osoba starije životne dobi primilo je prvu dozu Pfizerova cjepiva.

''Nadam se boljemu. Valjda bude. Valjda me ne bude zakačilo. Ne boli me ništa'', govori Branka iz Koprivnice. 

U ožujku cjepivo za sve ostale?

Svi koji su procijepili prvu skupinu prioriteta, kreću na procjepljivanje starijih i kronično bolesnih. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže kako je riječ o poprilično velikoj skupini.

"Ona će trajati sigurno nekoliko tjedana. Pa pretpostavljamo negdje tamo od ožujka da će moći svi drugi", kaže Pem Novosel.

Kako interes za cjepivom raste predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Vikica Krolo kaže da se čini da se pacijentima najviše sviđa Pfizerovo cjepivo. Liječnici će cijepiti onim cjepivom koje dobiju, a oni koji žele birati morat će se strpiti i – čekati.

"Mogućnost izbora cjepiva će postojati kasnije kada ćemo imati raspoložive dovoljne količine cjepiva od svih dobavljača", objašnjava Iva Pem Novosel.

U pripremi je i online platforma za cijepljenje.

"Na platformi će se unijeti podaci. S nje će se primiti mail obavijesti o tome gdje će se osoba moći cijepiti", kaže Pem Novosel i dodaje da će u tu svrhu biti organizirani posebni punktovi.


Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr