U petak rezultati testa

Pučka pravobraniteljica nakon otkrića ilegalnog doma u kojem je otkrivena korona: "Pitanje koliko je takvih domova u Hrvatskoj"

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Šokantno i opasno. Koronavirus ušao je u dom za starije u Legradu pokraj Koprivnice koji već godinama nema dozvolu za rad nadležnoga ministarstva. Zaraza je ušla i u samostan u Križevcima, tako da bi Koprivničko-križevačka županija mogla postati novo žarište epidemije.

Koliko je teško pohvatati kontakte s obzirom na to da je riječ o ilegalnom domu za starije osobe, za Dnevnik Nove TV kazao je Ratimir Ljubić, načelnik Stožera Koprivničko-križevačke županije.

Kako je rekao, tijekom poslijepodneva su epidemiolozi su posjetili dom i uzeli brisove svih štićenika i zaposlenih koji su u tom trenutku bili na poslu, njih 29.

"Mislimo da su obuhvaćeni svi kontakti i da je stanje pod kontrolom. U petak će doći nalazi, vidjet ćemo kakvi će biti pa ćemo dalje po tome i postupati", dodao je Ljubić.

Vlasnik doma nije htio surađivati

Vlasnik doma u početku nije htio surađivati sa stožerom.

"Vlasnik je imao otpor prema epidemiolozima, nije htio dati podatke o štićenicima, tijekom popodneva smo sve dogovorili. Očekujemo izvanredni nadzor nadležnog ministarstva rada tijekom petka pa ćemo znati više o legalnosti doma i štićenicima i što ćemo dalje sa štićenicima raditi", navodi Ljubić.

Ratimir Ljubić i Barbara Štrbac - 4 Foto:DNEVNIK.hr

Za dom kaže da u stožeru nisu znali kako on postoji. "Tijekom epidemije obišli smo 113 ustanova na području naše županije koje pružaju usluge socijalne skrbi. Naši timovi za nadzor i kontrolu su obišli sve ustanove koje su registrirane. Ova ustanova nije u registru", rekao je Ljubić.

Priprema se karantena ukoliko bude potrebno. "Vjerojatno ćemo štićenike morati izmjestiti s obzirom na to da im je izrečena mjera samoizolacije. Štićenike možemo staviti u jednu ustanovu. Bit će u karanteni, bude li potrebno. Bit će to na području naše županije", objasnio je Ljubić.

Žarište u Križevcima

Za žarište u Križevcima u samostanu kaže da je pet časnih sestara pozitivno. "One imaju tri jedinice - jedinicu sestara, brige za starije i nemoćne i za nezbrinutu djecu. Uzeti su im brisovi. Od njih 35 je pozitivno pet. Za ostale je određena samoizolacije, kao i za njihove kontakte", kazao je Ljubić.

Navodi da su mjere u županiji pooštrene. "U ovom trenutku imamo samo 19 aktivnih slučajeva, no bez obzira na ta dva žarišta, epidemiološka situacija je stabilna i pod kontrolom i u ovom trenutku nema potrebe za pojačavanjem mjera", zaključio je Ljubić.

Pučka pravobraniteljica o ilegalnom domu za starije

Ilegalni dom u koji je ušao koronavirus opet pokazuje nesređenost sustava na koji upozorava i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Na međunarodni dan starijih osoba, virus, a ne inspekcija, otkriva ilegalni dom koji je zabranu rada dobio prije pet godina.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u Dnevniku Nove TV rekla je da ne zna kako je moguće da pet godina radi ilegalan dom.

Lora Vidović i Srna Bijuk - 4 Foto:DNEVNIK.hr

"Ne znam kako je moguće da radi pet godina, ne možemo ga zvati ilegalnim domom jer, ako je ilegalan - nije dom i ne može se smatrati da se u njemu pružaju usluge socijalne skrbi korisnicima. Pitanje koje se meni nameće je - koliko je takvih domova još u Hrvatskoj i koliko mjesta koja prolaze 'ispod radara' i nad kojima ne postoji nikakva kontrola?", kazala je Vidović.

"Vrijeme je, čini mi se, da prava osoba starije životne dobi ipak malo jače prioritiziramo u Hrvatskoj", dodala je Vidović. Za inspekcije kaže kako je malo inspektora.

"Jako je malo inspektora. O tome smo pričali nakon požara u domu u Andraševcu. Deset inspektora za cijelu Hrvatsku je apsolutno neadekvatno. Nakon Andraševca se ništa nije dogodilo niti promijenilo. Naravno da je korona usporila, ali Zakon o socijalnoj skrbi je trebalo donijeti još prošle godine pa i ranije", navodi Vidović.

"Potrebno je decentralizirati kontrole nad obiteljskim domovima kako bi se točno znalo kakvo je stanje i kako bi se obeshrabrili svi oni koji žele zarađivati i bogatiti se na skrbi o starijima i kako bi se razlikovali od svih onih obiteljskih domova koji zaista adekvatno skrbe o svojim korisnicima koji su u njima smješteni", istaknula je Vidović.

"Nisu svi jednaki, ali oni koji iskorištavaju starije - moramo im doći na kraj", zaključila je Vidović.

Ilegalni domovi jedan od problema starijih sugrađana

Ilegalni domovi tek su jedan od problema koji muči naše starije sugrađane. 91-godišnju umirovljenu učiteljicu Darinku najviše veseli Alisa, njezina pomoć u kući.

"Dragi Bog mi je nju poslao, baš takvu kakvu je trebao", kazala je baka Darinka. "Malo razgovaramo, malo me hoće nasmijati uvijek, razveseliti, pobriše prašinu, pomete kuhinju i tako", dodaje.

Kroz projekt "Zaželi" na području Jastrebarskog pomoć je dobilo 70 korisnika. 15 žena čini im život lakšim.

"Odlazak u ljekarnu, trgovinu, naručivanje kod doktora, odlazak liječniku... Kućanski poslovi", nabraja što sve čine pomoćnica u kući Alisa Gelimanović Rožić.

"Projektom se omogućava starijim osobama da ostanu u svojim domovima, to je ono što je njima najvažnije", navodi Dunja Vlašić iz Crvenog križa.

Više od 16.000 starijih u domovima

Više od 16.000 starijih u Hrvatskoj živi u domovima za starije, a više od 6000 svoje mjesto još čeka. U domovima diljem zemlje s veseljem su proslavili svoj dan.

"Popravi vam raspoloženje, nije toliko depresivno, raspoloženje je uvijek na nivou", opisuje Boris Đurđek iz Zagreba. "Sjajno, jako je lijepo, veselo, svi se lijepo družimo", dodaje Helena Žlabrovec.

U Hrvatskoj je gotovo 850 tisuća građana starijih od 65 godina. 60% njih boluje od barem jedne kronične bolesti. Stopa rizika od siromaštva najviša je među tom dobnom skupinom - prosječan umirovljenik u Hrvatskoj ima 2823 kune mirovine.

Rješenja njihovih problema tražit će se i kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Novi prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi očekuje se do kraja listopada.

"Uduplali smo broj inspektora i povećat ćemo još broj inspektora kako bi inspekcijski upravni nadzor bio sve češći i kako bi ispravio sve one nelogičnosti koje se događaju u sustavu", kazao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Dodatni izazov - koronavirus i hladnoća

Hladno vrijeme i koronavirus - dodatan su izazov. "Starijim i nemoćnim osobama, socijalno ugroženim, gdje ćemo svakoj osobi osigurati 30 zaštitnih maskica i dezinfekcije za ruku", rekao je Robert Markt, izvršni direktor Crvenog križa.

Važno je očuvati i mentalno zdravlje. Dr. sc. Marija Kušan Jukić, voditeljica Centra za zaštitu mentalnog zdravlja osoba starije životne dobi NZJZ "Dr. Andrija Štampar" poručuje: "Da se svakako sačuva rutina života, da se brinemo o svojoj fizičkoj aktivnosti, prakticirajte svoje hobije, pronađite neke druge aktivnosti koje vas vesele, čuvajte svoj um i - ostanimo povezani".

A i stariji imaju savjete za one mlađe: "Držite se onoga što vam reče naša stručna komisija, stožer!" I kao što kaže slogan svjetske zdravstvene organizacije: Ne napuštamo nikoga.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović o statusu njegovatelja

Za status negovatelja i onima koji žele brinuti o starijima doma pučka pravobraniteljica Lora Vidović kaže kako je taj status bio predviđen strategijom socijalne skrbi.

"Ali i to je jedna od okolnosti o kojoj čekamo Zakon o socijalnoj skrbi koji već uvelike kasni. To bi ipak omogućilo većem broju obitelji i osoba da mogu pomiriti profesionalni i obiteljski život. Za sada takvih politika uopće nema, prema kojima bi se mogli brinuti u obitelji za svoje starije članove obitelji", rekla je Vidović.

"Ne smijemo zaboraviti da je u Hrvatskoj samo tri posto starijih osoba ima smještaj u institucijama. 97 posto osoba starije životne dobi nema nikakvu mogućnost biti u domu jer kapaciteti to ne dozvoljavaju", objasnila je Vidović.

"Moramo voditi puno veću brigu o onima koji su u svojim obiteljima i svojim zajednicama i koji nemaju adekvatne podrške ni zdravstvene ni socijalne", dodala je Vidović.

O izjavi predsjednika Zorana Milanovića

Za izjavu predsjednika Zorana Milanovića o pravobraniteljici za ravnopravnost spolova kaže kako s pravobraniteljicom dobro surađuje.

"Nas je potrebno jačati i osnaživati, a ne oslabljivati i umanjivati naš značaj pretjeranim politikantskim, destruktivnim svađanjem koje nikom ništa dobro ne nosi. Mislim da je vrijeme da se počnemo baviti pravima starijih osoba i da smo svi već umorni od političkih prepucavanja", kazala je Vidović.

"Ako ništa drugo, danas imamo primjer u kojem moramo prioritizirati prava starijih osoba koji su napušteni, zaboravljeni i sa skrbi koja je ispod razine i za koje država očito ne vodi računa. Mislim da je to puno bitnija tema", zaključila je Vidović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr