Slučaj Dom

Župan Blaženko Boban o splitskom domu: "Neće biti oprosta ako se utvrdi da je netko pogriješio"

Splitsko-dalmatinski župan u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao je je već dobio izvještaj ravnatelja Doma za starije i nemoćne u kojem je 10 pacijenata zaraženo koronavirusom, ali i da neće opraštati ako se utvtrdi da je bilo propusta.

Kakvo je stanje štićenika koji su u utorak navečer evakuirani iz splitskog Doma za umirovljenike, ali i hoće li netko odgovarati ako se utvrdi da je u domu bilo propusta u Dnevniku Nove Tv govorio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Rekao je sa je stanje pacijenata isto kao i jutros, osam štićenika je dobro, a dvoje srednje teško.

Boban je kazao i da ne može točno reći hoće li biti širenja zaraze na druge odjele. Rekao je da su u Domu i dalje epidemiolozi koji "rade na izvidima i na druge dvije etaže".

Obiteljska liječnica koja je brinula o štićenicima rekla je u srijedu Jutarnjem listu da je pokušavala dobiti epidemiologe, a župan kaže da ne zna je li to točno.

"Mi smo u Stožeru i ja osobno prvu informaciju dobili da je uopće pozvan epidemiolog u ponedjeljak oko 12 sati. Izvid je vršen i uzeti su brisevi. U utorak oko 17 sati saznali smo da je 10 štićenika pozitivno. Reagiralo se u roku od pola sata. I ravnatelj KBC-a i ravnatelj Hitne su jako brzo reagirali i štićenike prebacili. Zahvaljujem i osoblju bolnice i djelatnicima Hitne", rekao je Boban

Na tvrdnu ravnatelja Doma da su neki pacijenti imali simptome 10-ak dana i na pitanje hoće li ga smijeniti, Boban je rekao kako je tražio kronološki izvještaj.

"Što se tiče odgovornosti, ja sam odmah jutros tražio izvještaj ravnatelja. To sam dobio. Očekujem tijekom večeri ili ujutro izvještaj epidemiologa, koji vrše sada uvid, pojačani s gospodinom Kaićem, Taj izvid kad dobijemo, ja ću reagirati i moram odmah reći i još jednom naglasiti: Nema oprosta nikome u situaciji da se pokaže da je u tom lancu netko pogriješio", kazao je župan.

"Ravnatelj doma je u svom izvještaju napisao da je poduzeo sve mjere koje je dobivao od resornog ministarstva i stožera. Taksativno ih je nabrojao. Rekao je također da čim su uočili da nešto nije u redu, da su pozvali epidemiologe", završio je Boban.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr