Ugašena tri života

Prošlo je 50 dana od tragedije, obitelji bez odgovora, a zapelo je i s odštetom: "Ništa ne znamo, nisu se udostojili nazvati nas"

Od tragedije u Jadroliniji prošlo je 50 dana. Obitelji još čekaju odgovore o tome što se dogodilo, ali i odštetu. Što planiraju ako ih Jadrolinija nastavi ignorirati, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Tko je odgovoran i što je dovelo do strašne tragedije na Lošinju? Odgovore još čekaju obitelji trojice pomoraca, kao i teško ozlijeđeni u toj tragediji. Iz Jadrolinije im ništa ne govore.

"Još nam to više otežava, i tako smo potreseni tom nemilom tragedijom, ništa još ne znamo niti se tko udostojao da nas nazove, da nam išta kaže", rekla je sestra poginulog pomorca Milena Šarić.

Traže i odštetu od Jadrolinije kao poslodavca.

"Mi dosad ništa nismo dobili, već samo od sindikata 945 eura, mislim da se radi na ruke. Tražili smo preko našeg odvjetnika odštetu od Jadrolinije, a ne od nekakvog kluba u Dublinu preko kojih je taj brod bio osiguran, što oni očekuju", rekla je Šarić.

"S Jadrolinijom ne ide nikako, znači oni niti su podnijeli zahtjev bilo kakav, niti su nam pismo kakvo podnijeli, niti ponudu bilo kakvu", rekao je odvjetnik oštećenih obitelji Šime Savić.

Pokušava mirnim putem dobiti odštetu za duševne boli. Na upit ekipe Dnevnika Nove TV iz Jadrolinije odgovorili su:

"U realizaciji je i u tijeku isplata paketa pomoći obiteljima stradalih pomoraca gdje se u jednom dijelu čeka završetak ostavinskih rasprava i konačno rješenje o zakonskim nasljednicima, dok se rate za školovanje djece isplaćuju. Potpora za smrt radnika je isplaćena", stoji u priopćenju.

"Naša je bila želja, odnosno mene kao predstavnika radnika, ako se može što prije isplatiti ljudima što se može. Ono što sam dobio povratnu informaciju je da će se pokušat bar ovaj dio koji je nagrada isplatiti prije ostavinske rasprave", rekao je Nediljko Bulić iz sindikata Jadrolinije.

Odvjetnik pak kaže da im ne treba milostinja, imaju pravo na odštetu. A ni polica osiguranja nema veze s tim.

"Ja i danas, iako su tužbe pripremljene, pozivam Jadroliniju da sjednemo i da pokušamo mirno riješiti pitanje naknade štete obiteljima", uputio je poziv Jadroliniji odvjetnik Savić.

"Bez obzira na krivnju za samu tragediju, odgovornost je na Jadroliniji kao brodaru, tu apsolutno ništa ne bi smjelo biti dvojbeno", smatra Antun Aljinović iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Evo što kaže premijer o problemu odštete.

"Ne znam ništa o tome, raspitat ćemo se", izjavio je u utorak.

U sindikatu se čude. Kažu da i Ministarstvo mora sve istražuje i još nema ishoda.

"To što je razriješen tehnički direktor koji je na to mjesto došao prije pet-šest mjeseci nema nikakvog smisla. Pretpostavljamo da je u njemu nađen krivac", smatra Aljinović.

Iz Agencije za istraživanje nesreća poručili su da žurno rade na slučaju, Državno odvjetništvo pak podsjeća da je njihov postupak tajan, a Ministarstvo mora na upit nije odgovorio.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima

Pročitajte i ovo Eskalacija VIDEO Iran ispalio stotine projektila, slavlje na ulicama Teherana, Izrael zaprijetio odmazdom

Pročitajte i ovo požar u Osijeku FOTO Izgorio automobil poznatog poduzetnika u Slavoniji