oglas

Kako djeci podići samopouzdanje? Psihologinja savjetuje jednu posebnu aktivnost: 'Roditelji, pohvalite ih!'

PR Foto: PR
Cedevita je pripremila Vodič kreativnosti u kojem se mogu pronaći konkretni savjeti o poticanju kreativnosti kod djece. Vodič je lansiran kao dio kampanje Budi TU. Budi CE. u sklopu koje Cedevita podržava klinCE kreativCE SOS Dječjeg sela Hrvatska

Odrastanje nije lako. Potvrdit će to svaka odrasla osoba, kao i svako dijete, jer se tijekom odrastanja pojavljuju novi, veliki osjećaji koje nije uvijek lako interpretirati riječima, zbog čega se često zna dogoditi da djeca imaju problema s mentalnim zdravljem.

Nažalost, ne postoje ustaljena pravila ili savjeti koji će pojedincu pomoći da lakše prebrodi tzv. formirajuće godine, stoga svaka osoba traži vlastiti izvor snage i inspiracije za “sigurni” prolazak kroz tu fazu života.

PR Foto:PR

Pojedini će mirnu luku pronaći u svojoj okolini i društvu, drugima će sport biti glavni oslonac, a trećima učenje i školska postignuća. No, brojni ljudi, što mladi, tako i stari, shvatit će da svoje emocije najlakše izražava kroz kreativan rad.

Istraživanja su pokazala da kreativnost ima značajan utjecaj na naše mentalno zdravlje, smanjujući anksioznost, depresiju i stres, te povećavajući osjećaj sreće, fokusa i motivacije, za što je ponajviše zaslužna njena sposobnost da nam pomogne u obradi emocija. Pjevanje, pisanje, crtanje, plesanje ili slikanje… nije važno o kakvoj se aktivnosti radi, jer svaka od njih drži ključ za otključavanje skrivenih i često potisnutih osjećaja.

PR Foto:PR

Kreativnost kao alat za očuvanje mentalnog zdravlja

S tim se slaže i psihologinja Gabrijela Ištuk koja kreativnost opisuje kao alat koji se koristi u prevenciji i očuvanju mentalnog zdravlja, što odraslih, tako i djece.

“Znamo koliko je teško djeci govoriti o svojim emocijama i priznati ih nekome, a kroz kreativnost svako dijete može izraziti ono što mu je teško verbalizirati. Kreativnim stvaralaštvom raste samopouzdanje, povećava se i razina svijesti o sebi, svojim potrebama i vrijednostima. Ovisno o potrebama djeteta, kreativnost pomaže da se ili odmaknu od problema i odmore se ili lakše suoče sa svojim traumama, mislima, osjećajima”, govori Ištuk.

PR Foto:PR

Umjetnost i kreativnost su savršen alat za izražavanje osobama koje se osjećaju neprihvaćeno ili “nevidljivo” zbog neostvarivanja postignuća u društveno nametnutim i popularnim aktivnostima. Jača im se samopouzdanje jer vide rezultat svoga truda i rada te imaju priliku izraziti emocije i svoja iskustva u kreativnom okruženju gdje osjete emocionalnu podršku. Uostalom, introvertiranoj djeci lakše se socijalizirati u krugu osoba koje dijele slične ili iste interese.

Nažalost, često se zna dogoditi da se djeca srame svog kreativnog izražavanja, zbog čega ga zatome u sebi. Ištuk kaže da u tom slučaju nastupaju roditelji kako bi im pomogli promijeniti percepciju da su njihova postignuća manje vrijedna od drugih.

„Roditelji, pohvalite djecu. Ne samo rezultat, već i samo uključivanje u aktivnosti i proces jer nekad je put do uspjeha važniji od samog uspjeha. Komunicirajte s njima da je važno što njih raduje i ispunjava, a ne ono što društvo misli, te da je svaki oblik kreativnog izražavanja jednako važan, kao i da nema točnog i netočnog u načinu stvaralaštva. Najjednostavnije – roditelji budite strpljivi, snažite, hrabrite, podržite i uključite se i sami“, savjetuje Ištuk te dodaje da je uvijek najteže napraviti prvi korak.

PR Foto:PR

Cedevita pokrenula kampanju Budi TU. Budi CE.

Za sve roditelje koji žele pomoći svojoj djeci, a ne znaju kako i gdje krenuti, Cedevita je pripremila Vodič kreativnosti u kojem se mogu pronaći konkretni savjeti o poticanju kreativnosti kod djece. Isti je pripremljen u suradnji sa psihologom te je oslikan i inspiriran crtežima djece iz SOS Dječjeg sela Hrvatska. Vodič je dostupan na edukativnoj platformi budidobrobudice.com.

Cedevita je, naime, ove jeseni pokrenula kampanju Budi TU. Budi CE. u sklopu koje podržava klinCE kreativCE SOS Dječjeg sela Hrvatska. Početkom 2024. godine organizirane su kreativne umjetničke radionice na kojima su djeca iz SOS Dječjeg sela Hrvatska pod vodstvom psihologica Gabrijele Ištuk i Leone Bortas Hetler, te uz stručno vodstvo ilustratorice Hane Tintor i dizajnera Marka Borote, naslikala predivne crteže i oduševili sve svojim umjetničkim izričajem. Kreativnost je jedinstven medij za izražavanje dječjih osjećaja, posebice onih velikih koje nije uvijek lako izraziti riječima, a Cedevitina je radionica iznjedrila crteže koji odišu kreativnošću i emocijama. Kako bi ostali zauvijek zapamćeni, njihovi će radovi biti aplicirani na Cedevita čaše koje uz posebno izdanje Cedevite možete pronaći na svim prodajnim mjestima te odabirom omiljenog okusa možete podržati klinCE kreativCE SOS Dječjeg sela Hrvatska.

PR Foto:PR

“Vodič kreativnosti je upravo to – vodič, alat, pomagalo i roditeljima i djeci kako bi mogli raditi na razvoju svoje kreativnosti. U ubrzanom životnom tempu roditeljima može biti pomoć kada nemaju vremena smišljati aktivnosti, a željeli bi se kreativno izraziti s djecom ili da ona sama posvete određeno vrijeme kreativnom izražavanju. Nekada jednostavno ne znamo od kuda da krenemo, a Vodič kreativnosti je dobar početak za sve roditelje koji žele brinuti o vlastitom, kao i mentalnom zdravlju djece”, navodi Ištuk.

Povezane teme