Oglas

Inozemne i domaće zvijezde te borci za ljudska prava ujedinjeni u pozivu građanima da glasaju na europskim izborima

PR Foto: PR
Sportaši i nogometni klubovi pridružili su se kampanji EU-a IskoristiSvojGlas uoči izbora za Europski parlament koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja.

Ženske nogometne zvijezde, među kojima su belgijska kapetanica Red Flamesa Tessa Wullaert, Anna Johanning iz njemačke reprezentacije te Finkinja Sanni Franssi snimile su video A Goal for Europe i pozvale građanke i građane da svakako izađu na birališta. Veliki nogometni klubovi, uključujući FC Bayern München, pobjednike Europske lige Atalantu i nositelje naslova iz 2022. Eintracht Frankfurt, te SSC Napoli, također putem svojih platformi potiču na glasanje.

PR Foto:PR

Švedski glumac Stellan Skarsgård EU kampanju podržao je riječima: „Iskoristi svoj glas na europskim izborima, prije nego bude prekasno.“ Njegova njemačka kolegica Sandra Hüller poručila je: „Glasanje je trenutačno najvažnija stvar koju možete napraviti. Jer ako se demokratske snage ne ujedine, kontrolu će preuzeti oni drugi.“

PR Foto:PR

Laureati Nagrade Saharov za slobodu misli također su upozorili da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo. Dobitnica priznanja Saharov za 2022. te Nobelove nagrade za mir u istoj godini, ukrajinska pravnica Oleksandra Matviichuk, istaknula je: „Gubimo slobodu u svijetu. Iskoristite svoj glas za obranu demokracije, iskoristite svoj glas za one koji ne mogu.” Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska poručila je građanima Europe da imaju dragocjen dar: „moć da izaberete svoje čelnike i sami krojite svoju budućnost“, dok je Lorent Saleh, bivši politički zatvorenik koji predstavlja demokratsku oporbu u Venezueli naglasio da je "demokracija sustav koji je teško izgraditi, ali i vrlo lako izgubiti".

 

PR Foto:PR

Videozapis mreže Saharov pogledajte ovdje.

EU kampanja za izlazak na birališta u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj su se u kampanju za poticanje izlaznosti birača uključila brojna poznata imena. Fotograf Damir Hoyka poručio je: „Prepoznajte ljude koji dijele vaše ideje, izađite na izbore 9.6., odaberite ih da zajedno putujemo u budućnost kakvu želimo“. Stand up komičarka Marina Orsag podsjetila je da je svaki glas bitan: „Imate pravo glasa, svakako ga iskoristite kako bi odabrali najbolje moguće predstavnike Hrvatske u Europskom parlamentu.“ 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Europski parlament | Ured u RH (@ep_hrvatska)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Europski parlament | Ured u RH (@ep_hrvatska)

U odbrojavanju do izbora na društvenim mrežama Uredu Europskog parlamenta pridružili su se i mnogi influenseri i kreatori digitalnog sadržaja. Jan Mihaljević, Sven Kranželić (Svenky) i Lada Kušec Deči (s.lada.k), samo su neki od njih. Pogledajte njihove poruke na Instagramu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Europski parlament | Ured u RH (@ep_hrvatska)

TikTok zvijezda Andro Anić (@hey.andro) potpisnik je poruke upućene svim registriranim korisnicima platforme Zajednoza.eu u kojoj ističe tri važne činjenice kad je riječ o EU izborima: „Glasanje nije samo pravo nego i naša odgovornost prema zajednici u kojoj živimo. Ono što odlučite 9. lipnja oblikuje svijet u kojem ćemo živjeti. Izostanak izlaska na izbore jasan je znak da promjene neće biti brze. Ne postoji izgubljeni glas, svaki glas jednako vrijedi i svi imaju jednaku moć promijeniti ono što žele. Izlaskom na izbore pokazujete da vam je stalo do demokracije, države i kontinenta na kojem živimo“, poručio je Andro Anić. Platforma Zajednoza.eu Europskog parlamenta povezuje građane na lokalnoj i europskoj razini, nudi informacije o događanjima i prijedloge kako se uključiti i promicati izlazak na europske izbore. Na EU razini ima više od 200 tisuća registriranih, a u Hrvatskoj više od 20 tisuća.

 

 

 

 

Povezane teme