Christian Cviljak, rodni je Berlin prije četiri godine zamijenio Zagrebom. Zbog ljubavi. Otvorio je kafić i počeo se intenzivnije zanimati i educirati u pripremanju ovog napitka. Otvorio je i portal pravakava.com na kojem preporučuje gdje popiti, ali i savjetuje kako pripremiti dobru kavu.
Sličnu strast za kavom ima i Matija Hrkač, također iz Zagreba. Ovih dana vrijedno se i po dvanaest sati na dan pripremao za svjetsko prvenstvo barista koje se održava u Beču. Tamo će pokazati što zna i umije.
Nije mu to prvo prvenstvo niti natjecanje. Već je triput osvojio titulu najboljeg hrvatskog bariste. Ono kako on sprema kavu i s kolikom pažnjom i perfekcijom, nije slika svakodnevice.
Hrvati vole kavu, no najčešće piju espresso i tursku. Espresso u kafićima, tursku kod kuće.
Samo jedna, ujedno i najveća tvornica kave na dan preradi između 40 i 60 tona kave.
Na godinu se potroši u cijeloj zemlji oko 22 500 tona kave. Kriza jest, ali za to se ima. Mali gušt koji si svatko priušti. I to nekoliko puta na dan. Svake minute popije se više od 6000 šalica kave, dakle oko 100 u sekundi.
I dok se godinama pa i desetljećima govorilo da je kava loša za zdravlje, najnovija istraživanja govore kako kava blagotvorno djeluje na mozak, potiče na razmišljanje. Poznato je da održava budnost i pomaže u koncentraciji. Naravno ako ne pijemo više od dvije do tri na dan!
Premda nas bije glas velikih kavopija, susjedi ne zaostaju za nama! Štoviše, nekim Europljanima nismo ni do koljena. Finci nas šišaju za duplo! Dakle mjesta za 'poboljšanje' ima!
O svijetu kave više pogledajte u prilogu!
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.