Riba iz uzgoja ili ona iz ulova, divlja? Koja je bolja? I dok se jedni kunu da riba iz uzgoja nikada neće biti tako ukusna kao ona divlja, drugi tvrde da razlike u okusu, a time i kvalitetni nema. No razlike i cijeni itekako ima! Kilogram divljeg brancina stoji do 200 kuna dok ćete za kilogram onoga iz uzgoja izdvojiti od 60 do 80 kuna. Je li razlika u cijeni opravdana?
Kako bismo odgovorili na ovo pitanje proveli smo opsežno ispitivanje na čak 11 uzoraka ribe. Na analizu u Veterinarski institut u Zagrebu odnijeli smo tri orade i tri brancina iz uzgoja, te tri orade i dva brancina iz ulova. Detaljna analiza trajala je punih 10 dana.
'Analize su pokazale da razlika u sastavu, a time i u kvaliteti ulovljene i uzgojene ribe postoji i kod orade i kod brancina', potvrdila nam je doc. dr. sc. Jelka Pleadin s Hrvatskog veterinarskog instituta. O kakvim se razlikama točno radi i opravdavaju li one višetruku razliku u cijeni, pogledajte večeras u 23:00 u Provjerenom!