Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinskim podrumima na samom je vrhuncu.
'Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan', upozorava poliocija.
Naglašavaju da u slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.
>> 'Malo smo si popili': 13 osoba završilo u policiji na triježnjenju
'Podrume treba prozračivati te se ne preporuča se samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti', savjetuje policija.
Upozoravaju da se prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu, savjetuje policija.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook