Najveće izlovno područje školjkaša u Hrvatskoj jest Kaštelanski zaljev. Upravo tamo registrirano je više od 70 obrta za izlov dagnji, kamenica i brbavica. Krajem travnja inspekcija je zabranila sav izlov, skupljanje i promet školjaka iz tog zaljeva.
Ekipa Provjerenog zajedno s veterinarskom inspekcijom odlučila je provjeriti pridržavaju li se izlovljivači školjaka te zabrane. Rezultat je zabrinjavajući - ne samo da se i dalje vade školjke na tom području, već one onečišćene stižu do gostiju u vrhunskim restoranima.
'Problem je što su školjke zagađene u velikoj količini bakterijom escherichia coli i biotoksinima i ljudi nikako ne mogu prihvatiti da školjke moraju proći purifikaciju i otpremni centar po europskim standardima', rekao nam je Ivica Ujaković, zaposlenik purifikacijskog centra.
Purifikacijski centar važan je jer se u njemu školjke pročišćavaju. Iz njih pomoću UV lampe i proteinskog stimera izlaze sve nečistoće, a školjke se potom pakiraju u mrežice, deklariraju i šalju na tržište.
Kako gost treba reagirati u restoranu kada zatraži deklaraciju o podrijetlu školjaka, a vlasnik mu je ne želi pokazati, doznajte u Provjerenom četvrtak u 22:25!
Fotografije sa snimanja pogledajte na Facebook stranici Provjerenog.