Gošća Dnevnika Nove TV

Hrvatska znanstvenica osvojila prestižno priznanje: "Ovo je još jedan korak naprijed i dokaz da smo na europskoj razini"

"Znanstveni oskar" stigao je u Hrvatsku! Dr. sc. Jasenka Gudelj s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu voditeljica je prvog hrvatskog projekta iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće. Ti se projekti dodjeljuju znanstvenicima koji se ističu u svojem području istraživanja.

Dr. Jasenka Gudelj ispričala je za Dnevnik Nove TV što "znanstveni oskar" znači za nju osobno, ali i za Hrvatsku, s obzirom da je bilo više od 650 prijavljenih projekata.

"To je veliko priznanje dosadašnjem radu, ali i povjerenje da ću provesti istraživanje koje sam zacrtala. Naravno, za hrvatsku humanistiku to je još jedan korak naprijed i dokaz da smo na europskoj razini", kazala je.

Znanstvenica napominje kako se radi o gotovo 2 milijuna eura raspodjeljenih na pet godina trajanja projekta.

"Istraživat ćemo arhitektonsku kulturu istočnoga Jadrana između 15. i 18. stoljeća, odnosno različite vjerske, političke i spoznajne aspekte koji su u pozadini nastanka vrijednih građevina od kojih je veliki broj na svjetskoj listi UNESCO". 

Gudelj je otkrila i broj ljudi u njezinom timu te koji su to novi postupci i alati koje će koristiti.

"Sa mnom u timu su dr. Ana Marinković i dr. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta i Laris Borić sa Svečilišta u Zadru. Osim nas na projektu će surađivati još pet doktoranata i poslijedoktoranata i imat ćemo priliku zaposliti mlade ljude", ponosno je istaknula i otkrila kako sve kreće na proljeće i to od Dubrovnika pa prema Sjevernom Jadranu.

Dr. sc. Jasenka Gudelj voditeljica je prvog hrvatskog projekta iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC).

Projekti ERC-a smatraju se najznačajnijim znanstvenim projektima koji se dodjeljuju znanstvenicama i znanstvenicima koji se ističu izvrsnošću u svojem području istraživanja.

Projekt dr. sc. Gudelj odabran je u elitno društvo od 78 projekata od 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr