Dobro je znati

Ova velika promjena mnogima ide na živce, ali uskoro ćemo to ipak morati učiniti: Evo što se mijenja

Pomicanje sata, ilustracija - 4 Foto: Getty Images
Idućeg vikenda, u nedjelju 27. listopada, prelazimo na zimsko računanje vremena.

Posljednje nedjelje mjeseca listopada prelazimo na zimsko računanje vremena, što znači da se satovi pomiču za jedan sat unatrag, dan/noć će toga dana trajati jedan sat dulje te ćemo moći, barem u nedjelju, dulje spavati.

Kada točno?

Zimsko računanje vremena prema Uredbi Vlade RH u 2024. godini počinje 27. listopada u 03:00, tako da se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03:00 računa kao 02:00. To znači da kazaljke na satu treba pomaknuti s tri na dva sata.

Pomicanje sata, ilustracija - 1 Foto:Getty Images

Na većini digitalnih uređaja koji su satelitski i lokacijski povezani s internetom, poput mobitela, osobnih računala ili pametnih satova, sat će se pomaknuti sam od sebe, no na mnogim uređajima, poput električnih ili stolnih satova, električnih kućnih uređaja ili satova u nekim automobilima, to će biti potrebno učiniti ručno.

Pomicanje sata, ilustracija - 2 Foto:Getty Images

Zašto? 

Pomicanjem sata u zimskim vremenima ostajemo najbliže prirodnom svjetlu te je sunce u podne barem približno direktno iznad na nebu. Više dnevnog svjetla jedan je od glavnih razloga za pomicanje sata i prelazak na zimsko računanje vremena, što podrazumijeva i uštedu energije te dobrobit sunčeve svjetlosti na ljudski organizam.

Pomicanje sata, ilustracija - 3 Foto:Getty Images

Do kad to traje?

Zimsko računanje vremena, prema istoj Uredbi Vlade RH traje do 30. ožujka 2025. godine, kada će u 02:00 biti potrebno pomicanje za jedan sat unaprijed te će se vrijeme u 02:00 od te noći računati kao 03:00.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Mnogi Hrvati sve teže žive, a u ovim slučajevima pomoći će država: Evo tko ima pravo na novčanu pomoć, ali i naknadu za stanovanje

Pročitajte i ovo Ovo su važni datumi Uskoro važne promjene za vozače: Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obvezno

Pročitajte i ovo Tko bi rekao... Jeste li znali da u autu postoji ovaj skriveni gumb? Može vam spasiti život

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Hrvatska VIDEO Na Velebit stigle životinje koje znamo iz američkih vesterna: "Nisam ni razmišljao da ću ga nekad vidjeti uživo"

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima