Subota je ujutro, tržnice pune, ali, ljudi oprezniji. Ne kupuje se više svašta i gleda se svaka lipa. Kupci sami priznaju kako sada kupuju samo ono što je nužno, a i trgovci kažu kako se kupuje manje.
To ni ne čudi. Cijene junetine i svinjetine u cijeloj Europi, tako i Hrvatskoj, otišle su gore. Primjerice, svinjski but bez kostiju skočio je s 32,43 kune na 34,56. Najskuplji je u Varaždinu - 39,62 kuna. Jeftinija je na početku rujna bila i juneća vratina. S 37,32 kune poskupjela je na 37,93. Najskuplja je u Sisku 40,80 kuna.
>> Provjerili smo - može li domaćica s 50 kuna skuhati ručak za cijelu obitelj?
Teško postaje održavati i posjede. Iako, Stjepan Horvat s 80 tisuća četvornih metara i 500 tona proizvedenog povrća ne buni se previše. 'To su preveliki inputi u proizvodnji, ali mi koji smo profesionalci u poslu, mi se ipak snalazimo tu i tražimo unutarnje rezerve da smanjimo troškove proizvodnje', kaže gospodin Horvat.
Po procjenama sindikata, građani su počeli i mijenjati potrošačke navike. 'Zadnji pokazatelji govore da su doslovno počeli kupovati na komad, pa tako kupe 4 ili 5 jabuka, 4 ili 5 krušaka i onda računaju da je za dijete svaki dan jedna jabuka, jedna kruška, a za roditelje po prilici ništa', kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.
Nakon poskupjelih rata kredita, komunalija, energije, Hrvati će tek sada početi čini se, štedjeti i na hrani.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook