Poziv Domagoja Mikića

Kako se život mještana podno Velebita pretvorio u pakao: Stanje je, kažu, neizdrživo, a prst krivnje upiru u susjedu

Mještani naselja Konjsko odlučili su se obratiti ekipi rubrike Poziv Dnevnika Nove TV zato što žive u strahu, a zbog laveža gotovo tridesetak pasa miran i spokojan san podno Velebita doslovno je nemoguć. Prst krivnje upiru prema susjedi za koju tvrde da je dvorište pretvorila u ilegalni azil.

"Nalazimo se u srcu Velebita. Susjeda nam ovdje pod okriljem noći dovodi veliki broj pasa od kojih se ne da ni po danu ni po noći živjeti ni spavati. Obraćali smo se na puno adresa od inspektorata do općine, županije, svih... Nitko nam ne želi pomoći", poažlili su se mještani naselja Konjsko Pozivu Domagoja Mikića.

Gdje su u ovoj priči institucije, zašto nitko ne želi pomoći mještanima, u kakvim uvjetima žive psi, ali i što na sve optužbe kaže prozvana susjeda? Odgovore na sva ova pitanja na terenu je provjerila ekipa Poziva Domagoja Mikića.

Raj na zemlji, ali mještani žive u strahu

Konjsko – raj na zemlji podno Nacionalnog parka Velebit. Sklad i tišinu prirode narušava samo nesnosan lavež pasa. Vlasnici nekretnina podvelebitskog kraja bez srama priznaju da žive u strahu.

"Vidite, dvije kućice, a pet pasa, a gdje ostali spavaju kad pada kiša, gdje se sklone - nigdje. Zamislite sebe u toj situaciji. Evo nažalost vidim i pse na lancu, što mislim da je potpuno neprimjereno. Jednostavno, ovdje nema osnovnih uvjeta", rekao je Luka Oman iz udruge Prijatelji pasa.

Problema su svjesni i u Županiji i to otvoreno priznaju. Sa situacijom u Konjskom upoznata je i Općina Karlobag. Iz Općine kažu da svako domaćinstvo može imati maksimalno četiri psa.

Vlasnica pasa Stela Šikić na tu odluku kaže: "To je protuustavna mjera zato što naš zakon kaže da čovjek može imati onoliko pasa, mačaka, kanarinaca, puhova, čega god želi, za koliko uvjete ima. To je odluka koju nijedna općina, odnosno jedinica lokalne samouprave ne može donijeti i smatra se protuustavnom".

"Da biste imali uzgajivačnicu, morate se registrirati. Da biste imali sklonište, morate Ministarstvu poljoprivrede podnijeti zahtjev. Ja nisam ni jedno ni drugo, niti sam ikada imala intenciju biti jedno ili drugo jer sklonište ne možete i ne mislim imati u mjestu u kojem nema vode niti se tim mislim baviti", dodala je.

Dok zakon tumači svatko na svoj način vlasnici susjednih kuća samo žele – nekadašnji mir. "Sad sam ljut, zato mi glas i treperi. Jednostavno ne mogu govoriti kad vidim što je napravljeno i kako je dopušteno da se napravi", rekao je Joso

Više detalja pogledajte u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Domagoja Mikića, koji je razgovarao i s načelnikom Općine Karlobag Borisom Smojverom.

"Gospođa Stela je ovim malo smiješnim izjavama pokazala da cijelo vrijeme govori neistinu. Upravo ispred sebe imam dopis udruge Animal Lika u kojem je ona tajnica. Još 2019. godine nas oni obavještavaju o namjeri osnivanja skloništa u Konjskom i hvale se u dopisu kako su već u jednoj godini othranili, liječili i udomili više od 140 pasa. Tu kreće cijela ta priča i gospođa je već dva puta bila u Općini Karlobag i tražila 200.000 kuna sredstava da joj pomognemo s osnivanjem tog skloništa", rekao je Smojver. 

Dodao je i da je već nekoliko puta pokušao razgovarati s vlasnicom da postepeno smanji broj pasa, što je ona i obećavala. Nakon mjesec ili dva kada su ponovno bili na terenu, vidjeli su da je stanje ostalo nepromijenjeno. Iz Općine su donijeli pravilnik, za koji je onda vlasnica rekla da je neustavan. 

"Mi imamo odluku koja je donesena temeljem Zakona o zaštiti životinja i koja je zakonita te na snazi, a gospođa, koliko ja znam, nije još nikada podnijela zahtjev prema Visokom upravnom sudu RH da bi ocijenili tu odliku nezakonitom", kazao je. 

Smojver naglašava i da su obavještavali Državni inspektorat od 2020. godine jer smatraju da se kada osoba, poput Šikić, ima više od devet pasa, to smatra ilegalnim skloništem i da bi tu trebao reagirati Državni inspektorat. "Do prošlog tjedna, u petak i subotu nije bilo sluha s njihove strane, a već u srijedu su izašli i konstatirali da se tu radi o 28 pasa od čega su 22 starija od šest mjeseci i naložili su gospođi da se u roku od osam dana očituje na taj zapisnik. Kako su nas obavijestili, bit će optužni prijedlog protiv nje sa zabranom udomljavanja drugih pasa", rekao je. 

"Udruga u kojoj je gospođa tajnica objavila je da zatvaraju udrugu i mi se nadamo da će ovaj problem biti riješen do kraja godine", rekao je Smojver. 

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web forme.

Pročitajte i ovo "Povratak u budućnost" Napokon rasvjeta i na posljednjem neosvijetljenom izlazu s autoceste u Hrvatskoj: Čekali su godinama, a onda se uključio Poziv

Pročitajte i ovo Državni službenici Nova pravila za rad od kuće za dio građana: Država uvodi reda, pogledajte na koga će se odnositi promjene