Potrebe tržišta rada

Zastupnici podržali Zakon o strukovnom obrazovanju

Slika nije dostupna
Prijedlog Zakona o strukovnom obrazovanju, kojim se strukovno obrazovanje po prvi puta posebno zakonski regulira, dobio je podršku svih klubova zastupnika jer je 'kratak i sadržajan', usklađuje strukovno obrazovanje s potrebama tržišta rada i bit će važan za hrvatsko gospodarstvo.

'Tim je zakonom obuhvaćeno 75 posto od 186.00 učenika u srednjoškolskom obrazovanju', kazao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić podsjećajući da je strukovno obrazovanje do sada bilo regulirano zakonima o srednjoškolskom obrazovanju i o obrtništvu.

Naglasio je da se temeljnim Zakonom o strukovnom obrazovanju to obrazovanje usklađuje s gospodarstvom i potrebama tržišta rada, reguliraju se specifične potrebe strukovnog obrazovanja, osposobljavanje i usavršavanje učenika, cjeloživotno obrazovanje kao i pitanja vezana uz praktičnu nastavu i vježbe. U slučajevima vježbi i prakse kod poslodavaca zakon predviđa pravo na naknadu, dodaje.

'Agencija za strukovno obrazovanje sada će se prihvatiti posla zbog kojeg je osnovana, osniva se i Vijeće za strukovno obrazovanje, a kroz strukovna vijeća donijet će se standardi zanimanja', kazao je Janjić.

SDP-ov Gvozden Flego smatra da je kratak i sadržajan zakon 'sretno riješen', ali je i upozorio na potrebu odvajanja više sredstava za opremu radionica, na što je Janjić izvijestio da se već treći puta ide u natječaj za nabavku opreme radionica u srednjim školama.

Iz HDZ-a pozdravljaju temeljni zakon o strukovnom obrazovanju posebice osnivanje Vijeća za strukovno obrazovanje jer će, kako ističe Nevio Šetić, 17 članova iz Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske i Hrvatske obrtničke komore te predstavnici gospodarstva, sinikata i Ministarstva gospodarstva osigurati odgovarajuću dinamiku promjena i prilagođavanja strukovnih programa.

Janjić je najavio da će skoro prirediti i prijedlog zakona o umjetničkom obrazovanju.