Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljekarna na Jordanovcu

Zagrepčanka šokirana: "Ljekarnica mi je odbila izdati pilule! Pa dokle će to ići?"

Kontracepcijske pilule (Foto: Getty Images)
Kontracepcijske pilule (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Neugodno iskustvo u zagrebačkoj Ljekarni Čelina na Jordanovcu doživjela je jedna djevojka kada joj zaposlenica nije željela izdati kontracepcijske pilule prizivajući se na ''savjest'.

''Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’.

Pročitajte i ovo Ljekarni koja je pacijentici odbila prodati kontracepciju prijeti zatvaranje (Foto: Getty Images) nikome ništa? Slučaj koji je izazvao žestoke reakcije: Ljekarnica koja je odbila izdati kontracepcijske pilule prošla bez kazne Ljekarni koja je pacijentici odbila prodati kontracepciju prijeti zatvaranje (Foto: Getty Images) Kazne Povjerenstva Ljekarni u kojoj je pacijentici odbijeno prodati kontracepciju prijeti zatvaranje

U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?“, pita se djevojka, koja se obratila redakciji Faktografa.

Sandra Čelina, vlasnica ljekarne, potvrdila je ovaj događaja: ''Naravno da sam upoznata s time, ja sam voditeljica ljekarne. Dogodilo se to jer je druga osoba bila bolesna, ali ja vama i tako nisam dužna ništa odgovarati''.

Dodaje da je svoje očitovanje poslala Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Na njihovu su adresu ove godine pristigle dvije žalbe.

Priziv savjesti ne smije ugroziti zdravlje

Prema Kodeksu ljekarničke etike i deontologije ''magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika''.

''U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika'', rekla je Višnja Ljubičić , pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Već su ranije prijavljivani slučajevi priziva savjesti u ljekarnama. Jedan od slučajeva na koji pravobraniteljica podsjeća, zbio se 2013. u Dugom Ratu. Udruga ''Domine'' podnijela je tada pravobraniteljici za ravnopravnost spolova prijavu protiv dugoratske ljekarne ''Dukić'' čija je vlasnica odbila tridesetdevetogodišnjoj pacijentici izdati kontracepcijsko sredstvo propisano liječničkim receptom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene