Zagorec ponovo odbio izručenje Hrvatskoj

Slika nije dostupna
U bečkom Zemaljskom sudu u petak je održano drugo saslušanje bivšeg zamjenika ministra obrane RH, umirovljenog generala Vladimira Zagorca, koji se ponovno usprotivio iručenju Republici Hrvatskoj.

Isražna sutkinja Christine Forstner upoznala je Zagorca s dokumentima i svim optužbama koje su stigle iz hrvatskoga Ministarstva pravosuđa kao i sa zahtjevom za izručenjem. Na njezino pitanje slaže li se s izručenjem Hrvatskoj, Zagorec je ponovno odgovorio: "Ne".

Istražna sutkinja je na to izjavila da se mora održati ročište na
kojem će odlučiti o izručenju ili neizručenju Hrvatskoj i dodala da bi se ono moglo održati već potkraj svibnja ili početkom lipnja.

Zagorec je na saslušanju zatražio od sutkinje da javnost bude
isključena s ročišta na kojem bi se trebala donijeti odluka o
izručenju. 

U Austriji je uobičajeno da su svi procesi o izručenju javni. Prema austrijskom zakonu na odluku o izručenju Zagorec ima pravo žalbe Visokom zemaljskom sudu u Beču.

Zagorec, koji živi u Austriji već sedam godina, na saslušanju se pojavio s novim austrijskim odvjetnikom, čije ime sutkinja nije željela otkriti. Zagorec je izbjegao hrvatske novinare koji su ga čekali ispred glavnog ulaza u Zemaljski sud u Beču.

Povezane teme