"Vrulje izlazile u podrumima"

VIDEO Nevrijeme uzrokovalo kaos: "Strava, to je bila nevjerojatna količina vode", "Ovo nisam doživjela u više od 70 godina života"

Zadarsko zaleđe oporavlja se od neviđenog potopa. Dan nakon potopa, u Dalmaciji je probleme stvarala orkanska bura.

Zbrajaju se štete nakon neviđenog potopa u zadarskom zaleđu u subotu. I dok bura suši ono što je voda u subotu poplavila, vjetar je u nedjelju stvarao probleme u cestovnom i zračnom prijevozu.

Zbog jake bure - pojedini zrakoplovi u dubrovačku zračnu luku nisu mogli sletjeti. Iz Birminghama, Munchena i Kolna.

"Preusmjereni su u druge zračne luke, no oni su se svi već vratili", rekla je Marina Ruso Mileusnić, glasnogovornica zračne luke Dubrovnik.

A probleme je bura radila i na cesti i na moru. Nije se prijepodne moglo preko Paškog mosta, a uzburkalo se i more. Trajekti prema Žirju, Hvaru i Veloj luci nisu plovili.

No, zato se u Novigradu u subotu moglo ploviti i cestom. Voda se povukla, stvari se suše, štete zbrajaju. Potop u subotu tijekom dana u mjestu je i dalje tema koja se komentira.

"Nije bilo ovako 60 godina, nikako. Ja imam preko 70 godina, ovo nisam doživio što je bilo jučer", rekao je mještanin Novigrada.

Najviše su nastradale nerazvrstane ceste. U Novigradu, Pridrazi i Paljuvu, ali i podrumi, u prvom redu do mora.

"Jer su vrulje izlazile u podrumima, tako da ćemo vidjeti kolika je stvarna šteta. Treba u suradnji s Hrvatskim vodama napraviti jako puno novih propusta jer su bujični potoci promijenili tokove", rekao je Joso Klapan, načelnik općine Novigrad.

U obrovačkom zaleđu - slična situacija. Tek kad se voda povukla, vide se razmjeri katastrofe.

"Nemoguće. Dobro da nisam jučer tu pala", rekla je Stana iz Meke Drage.

A koliko je prirodna moćna i koja je količina vode prošla ovim mjestom, svjedoče i ove asfaltne ploče koje su razbacane posvuda.

"To je nevjerojatna snaga, nevjerojatna količina vode. Jer to je bilo preko metar i pol visine, ova širina, kad voda tuče gori, strava", rekao je Pere Bašić iz Ribnica.

A palo je, po četvornom metru, i do 90 litara kiše.

"Došla je ta ogromna količina vode, u kratkom vremenu i ona je jednostavno sebi tražila put do najbliže točke, do mora i napravila je ogromnu štetu", rekao je Slobodan Jurjević, načelnik civilnog stožera Obrovac.

Koje će se zbrajati, ali i sanirati danima. No, dok nema ljudskih žrtava, i dok je "zdrave" bure - eto i osmijeha na licima.

"Danas luftamo, danas sušimo. Nema nego dalje, zamisli život u ritmu muzike za ples", rekao je mještanin Novigrada.

Samo, čini se, uz pjesmu, ubuduće ćemo morati živjeti i u ritmu koji nam diktira priroda.

Pročitajte i ovo na terenu 50 vatrogasaca Veliki požar progutao jednu od najvećih pilana u Hrvatskoj: Hala u potpunosti izgorjela, vatrogasci spasili tvornicu peleta

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu Hezbolah ispalio projektile na Izrael nakon napada izraelskih snaga na Jemen. Oglasio se i Biden