Pripremite kišobrane i kabanice

Ljeto nam se vratilo, ali jesen se ne predaje: Sunčano vrijeme prekinut će kratka kišna epizoda

Kraj ljeta nije ni blizu. Tijekom srijede će nas pratiti prave ljetne vrućine no jesen će se nazirati u svježim i malo hladnijim noćima.

Prati nas lijepo, uglavnom sunčano, vrlo toplo vrijeme. Ponegdje je čak i vruće, što za prvu polovicu rujna nije čudno. No obzirom da smo u drugoj polovici kolovoza i početkom rujna imali nekoliko prodora hladnijeg zraka i lokalno obilnije kiše, mnogi su pomislili da je ljetu možda kraj.

Prema prognostičkim materijalima, ljetno vrijeme trebalo bi se zadržati ne samo u ovom nego i u idućem tjednu, jedino pred vikend možda dođe do još jedne kratke kišne epizode.

U srijedu ujutro uglavnom će biti sunčano, suho i stabilno, a jedino po kotlinama i uz rijeke mjestimice može biti kratkotrajne magle. Na moru će početkom dana puhati slaba i umjerena bura, a samo na jugu mjestimice nešto jača. Kasnije će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura će u kopnenom dijelu uglavnom biti 15-ak stupnjeva, u gorju bliže 10, dok će na moru biti ugodnih 18 do 23.

Srijeda nam nosi dosta sunca i još topline, bez nekog značajnijeg vjetra u središnjoj Hrvatskoj, dok će temperatura u najtoplijem dijelu dana dosegnuti i 30-ak stupnjeva.

Vrlo slično će biti i u Slavoniji i Baranji: pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Očekuje se temperatura od oko 30 stupnjeva.

Sunčano će u srijedu biti i u gorju i na sjevernom Jadranu. Dok će se na moru mjeriti 30-ak stupnjeva, u Gorskom kotaru će biti koji stupanj ispod. Na Jadranu će ujutro puhati bura, a danju uglavnom maestral.

I u Dalmaciji će većinom prevladavati vedro, vrlo toplo i vruće vrijeme, ali zapadnjak i sjeverozapadnjak poslijepodne ponegdje mogu biti jaki. Temperatura će biti uglavnom oko 30 stupnjeva, ali može ići i malo više, do 32 stupnja.

Temperatura mora je i dalje većinom između 23 i 25. A UV indeks će u srijedu na cijelom području Hrvatske biti visok.

Vrlo toplo vrijeme će se nastaviti i dalje, jedino što bi pred vikend, osobito u petak, uz više oblaka ponegdje moglo biti nešto kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom. Za vikend već slijedi proljepšanje i više sunca.

Isto vrijedi i za Jadran. Šanse za kišu ima krajem tjedna uz promjenjivije vrijeme, možda kakav pljusak. No i dalje će biti vrlo toplo, ljetno vrijeme. Jedino noći više neće biti tople kao u sredini ljeta, pa o tome treba voditi računa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr