Vremenska prognoza

Novi toplinski val s temperaturama iznad 35 stupnjeva: Do kada će trajati otkriva meteorolog Nove TV

Približava se toplinski val Foto: Getty Images
Dolazi nam veliko područje visokog tlaka zraka i sa sobom donosi novi toplinski val. Detalje otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić.

Veliko područje visokog tlaka zraka koje je zavladalo južnom i srednjom Europom, zahvaća i naše predjele. U subotu će se širiti na istok donoseći sunce, stabilnost, ali i vrućinu velikom dijelu kontinenta.

Od jutra u subotu bit će sunčano, pretežno vedro i toplo. Rijetko je moguća kratkotrajna magla u kopnenim predjelima, i to opet uz Savu, Dravu i Unu.

Vjetar će u unutrašnjosti biti slab, dok će na obali puhati slab do umjeren burin.  Najniža jutarnja temperatura od 16 do 19 na kopnu, te oko 26 na Jadranu.

  Pročitajte i ovo Borba s buktinjom Novi požari u Dalmaciji: Vatrogasci na terenu, kanaderi u akciji

Subotnje poslijepodne posvuda će biti sunčano. U središnjoj Hrvatskoj uz malo grudastih oblaka, cumulusa, koji neće znatnije.  Vjetar će biti slab i bit će toplije nego danas, uz najvišu temperaturu oko 33.

I u Slavoniji, Baranji i Srijemu drugi će dio dana biti sunčan i prilično vruć, uz malo oblaka. Puhat će slab vjetar, sjevernih smjerova, a temperatura će biti između 32 i 34.

U Istri, Primorju, Gorskom kotaru i Lici, dan će biti sunčan i vruć, uz manje oblaka nego danas. Temperatura će, uz obalu i na otocima, biti oko 34, i zbog toga je na snazi crveno upozorenje. U gorju će biti od 30 do 32. Nakon podneva, na moru će zapuhati slab maestral.

U Dalmaciji će poslijepodne biti vedro, sunčano i vrlo vruće. Zbog visoke temperature, na snazi su narančasti i crveni meteoalarm – danju će biti između 33 i 36 Celzijevih stupnjeva. Sredinom dana će zapuhati umjeren maestral koji će, kao i obično, predvečer oslabjeti.

  Pročitajte i ovo Spektakl u Zagrebu Pripremite se! Zbog slavnog glazbenika zatvoren dio najvažnijih zagrebačkih prometnica

Temperatura mora je u blagom porastu. Samo je kod Dubrovnika jutarnja bura malo ohladila površinu, tamo je u četvrtak bilo 27, a u petak 25, dok je drugdje od 26 do 29 stupnjeva, a u sljedećim bi danima još jednom ovog ljeta mogla doći do 30.

UV indeks u subotu će biti visok i vrlo visok. Najviši u Dalmaciji i Lici, gdje oni osjetljivije kože mogu dobiti opekline već za manje od 10 minuta.

Vrijeme iduća tri dana

Kraj tjedna i početak sljedećeg na kopnu će biti sunčan i vrlo vruć. Temperatura će uglavnom biti između 34 i 37 što je vrućina koja može utjecati na zdravlje pa su na snazi ponovno upozorenja nadležnih službi. Treba ih slušati i poštivati te smanjiti boravak vani u najtoplijem dijelu dana… 

U utorak popodne, na sjeveru zemlje, su mogući pljuskovi s grmljavinom, znači ponajprije u Zagorju, Međimurju i Podravini.

  Pročitajte i ovo Kaznena prijava Lokacijsku dozvolu za gradnju hidroelektrane na Uni izdao je bivši HDZ-ov načelnik Gračaca

Na jadranskoj obali sljedećih će dana biti sunčano i vrlo vruće i većinom vedro. Noću i ujutro će puhati burin, ali slabije nego u petak ujutro, a danju maestral. Noći će biti neugodno tople, s najnižom temperaturom oko 27, dok će danju ona rasti do vrijednosti između 35 i 37 stupnjeva, a u Dalmatinskoj zagori i malo više.

Stiže nam novi toplinski val. Na Jadranu je on polako krenuo već u petak, dok u unutrašnjosti počinje u subotu i trajat će barem šest dana, a vjerojatno i dulje od toga.

Pri tome će u cijeloj zemlji temperatura biti iznad 30, u mnogim predjelima oko 35, a najtoplije u unutrašnjosti Dalmacije gdje će se približiti 40.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.