Češći nego što mislite

Stručnjak za kibernetičke napade objasnio zašto dolazi do hakerskih napada te koliko su česti: Pomoću interaktivne karte prate sve napade

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s voditeljima sigurnosti u jednoj od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj. Objasnili su zašto se hakerski napadi događaju te koliko su česti.

Nakon hakerskog napada na KBC Zagreb i druge bolnice na nogama. Rade na jačanju informatičkog sustava, a bolju zaštitu najavio je i premijer. Nova TV posjetila je jednu od vodećih IT tvrtki gdje prate sve cyber napade.

"To uključuje i dodatne tehnologije, ali isto tako i definiranje jasno procesa protokola rada kao i edukaciju svih djelatnika jer praktički danas svo poslovanje i medicinsko i nemedicinsko temelji se na informatičkoj strukturi“, rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, dr. Goran Roić.

Zbog hakera su već imali veliku štetu prije 9 godina.

"Hakeri su uspjeli kriptirati i blokirati poslovne podatke o radu bolesnice za period od tri mjeseca. Nažalost tada nismo bili vični tome i nismo imali tehnologiju i zaštitu i nismo uspjeli te podatke vratiti“, rekao je Roić.

Da žurno provjere svoje sustave tražio je i ministar zdravstva Vili Beroš. Iz ministarstva zdravstva su poručili da su od 62 ustanove dobili podatke o tome kakvu zaštitu informatičkog sustava imaju. Neki su im pak prijavili da će sustav trebati nadograditi. Bolju zaštitu za bolnice najavljuje premijer. O slučaju Rebro izvijestio ga je šef SOA-e.

Pročitajte i ovo Otkrili kako ih se riješiti Za dva sata pronašli su četiri poskoka, u jednome danu iz kuće istjerali jedanaest: "Najveća je opasnost da ugrize dijete"

"Stručnjaci koji se bave zaštitom uz pomoć drugih aktera napravili su sve što im je potrebno. Svi podaci bolnice dostupni su liječničkom osoblju, sve funkcionira. Na ucjene hakera ne pristajemo, to smo već rekli. To su kaznena djela i nema šanse da država s tim pregovara“, rekao je premijer Andrej Plenković.

Napadači su ucijenili KBC Zagreb i dali rok do 18. srpnja. Što ako doista i imaju podatke o pacijentima kako tvrde i objave ih:

"Najveća je opasnost da druge kriminalne skupine otkupe te podatke i onda kasnije ih iskoriste za napade na same građane kroz internet prijevare, krađom identiteta lažnim predstavljanjem i slično“, rekao je voditelj Odjela za odgovor na kibernetičke incidente u Spanu Neven Zitek.

Ruski kriminalci koji tvrde da su napali Rebro poznati su po suradnji s državom.

"Zapravo imaju potporu nacionalne države i onda u tom slučaju je ovaj financijski dio sekundaran. Njihov primarni je politička poruka, aktivizam ili koja god da je dnevnopolitička tema u tom trenutku oportuna za njih“, rekao je Zitek.

Pročitajte i ovo već je mjesecima zatvoren Grlić Radman o slučaju kapetana duge plovidbe u turskom zatvoru: "Njegova obrana mora biti saslušana"

Zitek je pokazao kartu pomoću koje prikazuju sve hakerske napade. Gotovo 9 milijuna napada samo u ovom danu, do poslijepodne.

"Pa evo ovaj ovdje trenutno nam pokazuje da ih ima u sekundi nekoliko desetaka“, rekao je Zitek.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.