U Podgori

Vodena bujica izazvala odrone, ušla u stambene objekte i zatrpala rivu, načelnica traži pomoć: "Infrastruktura je eksplodirala"

Jaki pljusak koji je u subotu poslijepodne pao na području Podgore je izazvao snažnu vodenu bujicu.

Zbog snažnog nevremena koje je pogodilo dijelove Dalmacije je u Podgori nastala vodena bujica koja je nosila sve pred sobom. Goleme količine vode prouzročile su brojne odrone na prometnicama, a poplavljeni su podrumi, dvorišta, poslovni prostori, čak i mjesna škola.

U Podgori je bio reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan koji je izvijestio o situaciji na terenu.

Kaštelan je javio da u Podgori nema ozlijeđenih ni preminulih. Odroni i kamenje su rasuti zbog više potopa na Podgorskoj rivi koja je zatrpana velikim količinama stijena. Građani sumnjaju da je riječ o potoku kojeg Hrvatske vode ne čiste redovno, a u idućim danima će se pokazati pravi uzrok.

"Ljudi su neutješni, njihova imovina je poplavljena. Velike količine blata su zasule i apartmane i poslovne prostore", rekao je.

Načelnica Podgore Petra Radić je pozvala sve vatrogasce s ovog područja koji su se pridružili akciji, ali i bagere koji bi trebali pomoći s uklanjanjem rasutog materijala koji se nalazi na rivi. 

"Naši mještani već nažalost imaju iskustva s ovakvim velikim poplavama pa su svjesni što su sve problemi. Do ovog je došlo zbog prevelikih količina oborina u kratkom vremenu, ali i zbog požara koji je zahvatio područje sjeverno od mora gdje su ostale velike ogoljene površine na kojima nema vegetacije. Voda ih je odnijela i stvorila velika klizišta. Ogromne količine mulja i stijena su otišle u bujice koje su začepile infrastrukturu i voda je tražila svoj tijek te na kraju potopila sve ostalo", objasnila je Radić.

Osvrčući se na riječi mještana koji tvrde da potok nije redovno čišćen je Petra Radić rekla da je imala prošli tjedan koordinaciju s Hrvatskim vodama. "Imamo nekolicinu potoka koji su začepljeni potpuno. Prošle godine smo samostalno s našim vatrogascima i jednom privatnom firmom odčepljavali oborinsku vodu. I da su svi potoci bili očišćeni pitanje je bi li mogli izdržati svu ovu vodu".

Radić je rekla da bi se prema njenim saznanjima nastava u ponedjeljak trebala održati. 

Rekla je da je voda ušla u mnoge restorane, kuće, podrume i prizemlja te da se šteta još zbraja. "Čisti se, infrastruktura je eksplodirala i dok sve ne bude gotovo nećemo ni znati finalne brojke".

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Pronađena još dva tijela, traje potraga za preživjelima: "Teško je govoriti. Nestale su cijele obitelji"

Pročitajte i ovo Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Apokaliptične scene u Podgori: Bujica nosi sve pred sobom