Dok neki vodu u boci smatraju zdravijom, oni čiji je posao nadgledanje zdravstvene ispravnosti vode smatraju ju luksuzom.
Na spomen vode iz slavine, prvo na što pomislimo jest njezina tvrdoća i – kamenac na bubregu. No, znamo li uopće o čemu govorimo?
'To apsolutno nije točno prije svega jer kamenac na bubregu nikada nije anorganskog podrijetla', uvjerava nas doktor Željko Dadić, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i kaže da voda iz slavine može stvoriti kamenac isključivo na kućanskim aparatima i cijevima. Njegov posao i posao njegovih suradnika jest kontrolirati zdravstvenu ispravnost voda koje teku slavinama diljem Hrvatske. A ona je – kažu, u 95 posto uzoraka zdrava.
Kamere magazina Provjereno zavirile su i u sustav koji vodom opskrbljuje gotovo milijun stanovnika Hrvatske. Što se događa s vodom prije nego počne teći našim kuhinjama pogledajte u četvrtak u emisiji Provjereno u 22h.