Uštede u proračunu

Vlada predstavila rebalans proračuna: Pogledajte gdje se najviše trošilo, a gdje uštedjelo

Vlada u četvrtak na sjednici predstavlja prijedlog rebalansa proračuna.

Na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac predstavio je prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Na samom početku sjednice premijer Andrej Plenković rekao je kako su mjere Vlade sačuvale socijalnu koheziju i obuzdale inflaciju. "Cilj ovog rebalansa je da servisiramo sve obaveze za daljnju pomoć vezanu za energetsku krizu, obnovu nakon potresa i socijalnu pomoć i naknade", rekao je premijer.

"Zadržali smo rashode na 32,6 milijardi, to je 2,6 posto kako je i planirano te ćemo imati gospodarski rast od 3,6 posto, inflaciju od tri posto, a udio javnog duga u BDP-u po prvi puta od 2010. ćemo imati ispod 60 posto", pohvalio se premijer te dodao kako je rebalans detaljno pripremljen i zahvalio svim ministarstvima koji su sudjelovali i pronašli uštede.

Primorac predstavio rebalans proračuna

Ministar financija Marko Primorac rekao je kako Vlada ima revidirane projekcije kojima očekuje snižavanje inflacije i nastavak rasta plaća u sljedećem razdoblju. 

Prema planu prihoda proračuna očekuje se povećanje od 1,8 milijardi eura, odnosno na ukupno 30,3 milijarde eura. S rashodne strane bilo je planirano 32,6 milijardi eura, a sada je tu povećanje rashoda od 976 milijuna eura, što je ukupno 33,6 milijardi eura, rekao je Primorac.

Govoreći o uštedama i preraspodjelama koje su planirane po pojedinim ministarstvima, Primorac je rekao kako su tu napravljeni veliki pomaci. "Ukupno povećanje rashoda koje predlažemo po resorima i po ministarstvima, tu se radi o uštedama od milijardu i 60 milijuna eura", rekao je uspoređujući to s ukupnim rashodima na razini cjelokupnog proračuna. Detaljno je pojasnio preraspodjele po svakom pojedinom ministarstvu.  

"Ove brojke daju veliki poticaj našem gospodarstvu i ekonomskim projekcijama za našu zemlju", rekao je Primorac. 

Detalje rebalansa proračina pogledajte u prezentaciji:

 

 

Izmjene Zakona o strancima

Na dnevnom redu Vlade je i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima.

Govoreći o izmjenama ovo zakona, Plenković je rekao kako je namjera unaprijediti sustav zapošljavanja stranih radnika. "Zakon će pomoći da se riješe sva pitanja vezana za reguliranje privremenog boravka stranih radnika kojih imamo oko 140 tisuća", rekao je Plenković, ali i briga o hrvatskom tržištu rada, našim ljudima, povratku hrvatskog iseljeništva. 

MInistar Davor Božinović predstavio je prijedlog izmjene Zakona o strancima, kojim se regulira dolazak i boravak stranaca u Hrvatskoj, te uvjeti i regulacija njihovog rada, ali i smještaja.  

Andrej Plenković Foto:DNEVNIK.hr
 

Potpora Ukrajini i kritika Milanoviću

Govoreći o sudjelovanju vojnika u potpori NATO-ovim misijama, premijer Plenković je istaknuo kako je Milanović dao suglasnost za 12 misija no nije dao za misiju pomoći Ukrajini. "Ni na koji način ranije nije naznačio saveznicima da ima nešto protiv, kad je sudjelovao na NATO sastanku, a sada dva i pol mjeseca nakon toga, on je uskratio suglasnost ministarstvu obrane i ponovno ugrozio naš kredibilitet kod naših NATO saveznika", rekao je. 

"Razina obmana i laži koje on širi na ovu temu je nezapamćena. Predstavlja narodu neku tobožnju ugrozu za hrvatske vojnike", naglasio je Plenković. Pozivamo zastupnike u Saboru da ne pristaju na slijeđenje politike koja je suprotna hrvatskim interesima, da se ponašamo kao da ne vidimo rusku agresiju na Ukrajinu. To nije daleko od Hrvatske i nema razloga da ne pokažemo solidarnost uključujući i vojnu potporu Ukrajini", kazao je Plenković. 

"Ovakva manipulacija koja ima za cilj kampanju je nezapamćena, a loše je da ima kao takva i potporu u medijskom prostoru. Nikakve zaštite nacionalnih interesa ovdje nema, to je jedna laž i rekao bih zastupnicima da dobro razmisle kada će o ovome glasati u Saboru. Apeliramo na zastupnike da razmisle svojom glavom, a ne zabijaju glavu u pijesak i budu samo u službi Milanovićeve predizborne kampanje, a medije molim da istinito o ovome izvještavaju", istaknuo je premijer. 

Pročitajte i ovo Strašna tragedija Strava u Dugom Selu: U vojarni pronađen mrtav vojnik