put do priuštivog stanovanja

Manje birokracije, više studentskih domova, zelena te urbana obnova i izgradnja: Ovo Vlada planira napraviti do 2030. godine

Ilustracija Foto: Getty Images
Vlada Nacionalnim planom stambene politike Hrvatske do 2030. želi omogućiti priuštivo i održivo stanovanje te prostor u funkciji stanovanja, a za što će biti potrebne, procjenjuje se, 1,2 milijarde eura. U nastavku pročitajte najbitnije točke plana.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u petak je predstavio Nacionalni plan stambene politike Hrvatske do 2030.

Procijenio je da će za omogućavanje priuštivog i održivog stanovanja te prostora u funkciji stanovanja biti potrebno izdvojiti 1,2 milijarde eura. Ovakvu stambenu politiku Hrvatska je čekala 34 godine.

Nacionalni plan se sadrži od tri cilja, a oni su sljedeći:

  • priuštivo stanovanje
  • održivo stanovanje
  • prostor u funkciji stanovanja 

Ciljeve će nastojati ostvariti potporom u ruralnim i potpomognutim područjima. Poseban će naglasak biti na program za stambeno zbrinjavanje mladih u prigradskim i ruralnim područjima.

Osim toga, planira se pomoći i studentskoj populaciji povećanjem kapaciteta studentskog smještaja izgradnjom novih studentskih domova. Mijenjat će se i Zakon o zadrugama te će se poticati djelovanje neprofitnih stambenih zadruga. 

Isto tako u planu je uspostava revolving fonda iz kojeg će se financirati cjelokupni Nacionalni plan stambene politike

Na održivosti će se raditi kroz Zakon o upravljanju i održavanju zgrada kao i kreiranje programa ugradnje dizala i uređaja za olakšan pristup za slabo pokretne osobe u postojeće zgrade.

Poticat će se i zelena urbana obnova kao i izraditi novi Zakon o gradnji kojim će se skratiti procedura i obim potrebne dokumentacije za izgradnju obiteljskih kuća i stambenih zgrada. 

Vlada planira raditi i na programu ulaganja u stambenu infrastrukturu, ali i prenamjeni napuštenih nekretnina. Prioriteti u Nacionalnom programu su mladi ljudi.

Još neki od načina ostvarivanja ciljeva Nacionalnog programa su sljedeći:

  • aktivacijom praznih nekretnina pomoću porezne politike i obnove nekretnina u državnom vlasništvu
  • poticanjem dugoročnog najma odnosno reguliranjem kratkoročnog najma i poticanjem programa priuštivog najma
  • jačanjem pravne sigurnosti najamnog odnosa kroz izmjenu Zakona o najmu stanova
  • gradnjom stanova u državnom vlasništvu kroz novi Zakon o POS-u.

Pročitajte i ovo Nakon 34 godine Vladin plan za priuštiv stan: "Kupcima ćemo vraćati dio poreza, a jedan program izazvat će veliku polemiku u javnosti"

Pročitajte i ovo Pravo na stanovanje DOKUMENT Pogledajte kako će građani moći do jeftinijih stanova: Ovo su sve mjere kojima Vlada želi riješiti jedan od najvećih problema