krak afere Vjetroelektrane

Novi obrat! Visoki kazneni sud odlučio: Poruke iz mobitela Josipe Pleslić nisu zakoniti dokazi

Josipa Pleslić Foto: Damir Krajac/Cropix
Vijeće Visokog kaznenog suda ocijenilo je da poruke koje su pronađene u mobitelu Josipe Pleslić, bivše državne tajnice, nisu zakonit dokaz.

Visoki kazneni sud uvažio je, u kraku afere Vjetroelektrane, žalbe Josipe Pleslić (ex Rimac), poduzetnika Milenka Bašića i Dragana Stipića te bivše ministrice Gabrijele Žalac na odluku Županijskog suda u Zagrebu koji je odbio da se poruke iz mobitela izdvoje iz sudskog spisa jer su nezakoniti dokazi, piše N1.

Prvenstveno se to odnosi na poruke koje su pronađene u mobitelima Josipe Pleslić do kojih se došlo nakon što je državna tajnica završila pod mjerama. O tim će se dokazima prvostupanjski sud morati podnovno odlučivati. 

Ovo je sada zanimljiva situacija jer je u jednom drugom predmetu protiv Josipe Pleslić Visoki kazneni sud odbio žalbe o identičnom pitanju, odnosno proglasio je poruke zakonitim dokazima.  

Za vijeće Visokog kaznenog suda na čelu sa sutkinjom Snježanom Hrupek Šabijan takva odluka nije bila dobra.

“Prema ocjeni Visokog kaznenog suda prvostupanjski sud u ponovljenom postupku treba utvrditi jesu li dokazi koje okrivljenici predlažu izdvojiti derivirani iz saznanja prikupljenih na temelju tajnih mjera prema inicijalnim nalozima koji su bili određeni prema drugim osobama. Prvostupanjski sud treba provjeriti jesu li inicijalni i svi sljedeći nalozi izdani u skladu sa zakonom, odnosno da provjere predstavljaju li ti dokazi ‘plodove otrovne voćke’. Također, obrani je potrebno omogućiti uvid u predmete suca istrage u kojima su izdani nalozi za provođenje posebnih dokaznih radnji, čija se zakonitost osporava”, stoji u odluci Visokog kaznenog suda, piše N1.

U ponovljenom postupku obrana će sada moći pregledati prve naloge za tajne mjere u koje je upala Josipa Rimac.

Inače, idući tjedan dio sudskog procesa u aferi Vjetroelektrane u kojem su dokazi proglašeni zakonitima trebao bi biti nastavljen na Županijskom sudu u Zagrebu. No, s obzirom na najnovije rješenje Visokog kaznenog suda obrana može tražiti preispitivanje ove odluke. 

Pročitajte i ovo Užas u Skoplju Pucnjava pred trgovačkim centrom: Napadači pucali na policiju, pred suprugom ubijen V. E.

Pročitajte i ovo nestabilno vrijeme U ove četiri regije danas moguće nevrijeme s pljuskovima i grmljavinom, DHMZ izdao upozorenje