Od rano jutros ljubitelji trešanja u Zagrebu došli su na svoje. Otvoreni su 5. Dani zagrebačkih trešanja, pa će građani u idućih mjesec dana na 11 lokacija moći kupiti ovo sezonsko voće. I to od domaćih proizvođača. No mnogima su radost zbog početka sezone trešanja umanjile visoke cijene. Trešnje su se jutros prodavale i po 40 kuna po kilogramu.
Kilogram trešanja tako je trenutačno skuplji od kilograma svinjetine. No, što stoji iza tako visokih cijena?
'Katedrala klope': Otkrivamo kako je doista raditi na najpoznatijoj hrvatskoj tržnici
'Problem je taj što se trešnja bere rukom. I u cijeni vam je 5-6 kuna berba samo', objašnjava proizvođač trešanja i predsjednik udruge "ZG Trešnja" Zlatan Kljaković Gašpić. Visokim cijenama unatoč, mnogi im ne mogu odoljeti. Neki zbog okusa, a neki zbog izgleda. Preporučuje ih i struka.
'Zato što su bogate tekućinom, kalijom, vitaminom C - dakle sadrže i antioksidanse, niskokalorične su', rekla nam je nutricionistica Karmen Matković Melki. Iako imamo sve preduvjete za njihovu proizvodnju i plasman, prošle godine Hrvatska je na svaku jednu izvezenu trešnju uvezla tri.
Preciznije, u 2014. izvezli smo nešto više od 105 tisuća kilograma trešanja, ali smo zato uvezli čak 301 tisuću. A imamo sve preduvjete da bude obrnuto.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook