preminuo u ćeliji

Obitelj zgrožena nakon smrti zatvorenika, odvjetnica sumnja što se dogodilo: "Kažu da je to službena i profesionalna tajna..."

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ministarstvo pravosuđa tvrdi da smrt Jerka Pirića nije bila nasilna kao ni da je bila riječ o samoubojstvu. Uzrok smrti će se znati nakon obdukcije.

U ćeliji šibenskog zatvora mrtav je pronađen Jerko Pirić, 38-godišnjak koji se u zatvoru nalazio zbog ubojstva 38-godišnjeg Karmelina Fistanića. I dok iz resornog Ministarstva poručuju da uzrok smrti još nije poznat, odvjetnica kaže da sumnja što je Pirića odvelo u smrt.

Tijelo beživotnog zatvorenika koji pravomoćnu presudu o svojoj krivnji nije dočekao, pronašao je u ponedjeljak navečer dežurni zatvorski službenik. Obitelj i odvjetnica zgroženi.

"Ne, ovo nije bilo za očekivat, ovo je jedan klasični primjer što zatvorski sustav napravi od čovjeka“, rekla je Doris Košta, odvjetnica Jerka Pirića.

Kaže, više puta su upozoravali da Pirića, zbog nervoze, ne treba liječiti agresivnim lijekovima.

"On se i sam tužio da mu to prisilno liječenje ne čini dobro, iako je u zadnje vrijeme bio stvarno dobro“, rekla je Košta.

Koje je lijekove Pirić dobivao, Nova TV nije uspjela doznati. Iz resornog Ministarstva kažu - to je službena i profesionalna tajna koja je dostupna nadležnim tijelima. Uzrok smrti se utvrđuje, a iz Ministarstva poručuju da da nije riječ o nasilnoj smrti niti o samoubojstvu.

Inače, prije dvije godine Pirić se u splitskom zatvoru izrezao žiletom jer nije bio zadovoljan tretmanom pravosudnih policajaca. Da ovoga puta nije bilo samoozljeđivanja, potvrđuje i šibenska policija.

Kažu da ga je mrtvozornik na licu mjesta proglasio smrt bez tragova nasilja. Od čega je Pirić umro, bit će, kažu iz Ministarstva, jasnije nakon obdukcije, a bit će proveden i nadzor u zatvoru.

Podsjetimo, Pirić je u zatvoru čekao presudu Visokog kaznenog sudu za naručivanje ubojstva. Sumnjičilo ga se da je zajedno s Vladom Zolotom od Stjepana Ringwalda naručio ubojstvo Karmelina Fistanića koji je ubijen na Jadranskoj magistrali pokraj Omiša, sa šest metaka u glavu i vrat.

Sva trojica za likvidaciju Fistanića i na ponovljenom suđenju dobili su ukupno 54 godine zatvora, a u zatvorima u Hrvatskoj u ovoj godini umrlo je devetero ljudi. U Dubrovniku, Puli, Varaždinu, Gospiću i Zagrebu zabilježen je po jedan smrtni slučaj, dok su u Kaznionici u Lepoglavi i zatvorskoj bolnici u Zagrebu zabilježena dva smrtna slučaja.

U posljednjih pet godina, najmanje umrlih u zatvorima je u 2020., najviše - godinu poslije. Za smrt u šibenskom zatvoru - odvjetnički tim sad traži zdravstvenu dokumentaciju, i kažu da vjeruju da će se obdukcija napraviti u skladu s pravilima struke.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo Masovni udari Tajni dokumenti otkrili mogućnost velike eskalacije rata: Ruska mornarica spremna za napad na Europu, imaju moćno oružje

Pročitajte i ovo Je li dogovorio sastanak? Pomorci su dva puta prije nesreće poslali pismo ministru Butkoviću: "Zabrinuti smo za budućnost Jadrolinije"