Novi sukob u Saboru

VIDEO Stazić Bebiću: 'Ne izazivajte me!'

Slika nije dostupna
Potpredsjednik kluba SDP-a Nenad Stazić ustvrdio je kako je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić prekidom njegova izlaganja onemogućio SDP u iznošenju stavova o bitnim društvenim događajima koji zanimaju javnost i kojima se gazi parlamentarizam.

Klub SDP-a, kazao je Stazić, protestira 'što se po tko zna koji put SDP-u oduzima riječ kad govori o važnim temama'. Bebić je, naime, prethodno oduzeo riječ Staziću jer je u raspravi o prijedlogu razrješenja Popijača govorio i o HDZ-ovu odbijanju oporbenog prijedloga da Popijača u Vijeću zamijeni Vera Robić Škarica. 'Cinično je upozoravati da se o tome treba raspravljati u okviru teme imenovanja, kad ta točka ni ne može doći na dnevni red upravo zbog stvari na koje je SDP upozoravao', kazao je Stazić. SDP smatra, nastavio je Stazić, da je riječ o manipulaciji kojom se onemogućava iznošenje bitnih stavova o društvenim događajima koji zanimaju hrvatsku javnost.

'Cijela kulturna Europa diže se na noge'

Dodao je kako je zbog cijelog slučaja u tijeku potpisivanje peticije na europskoj razini, te kazao kako je zabrinut jer se 'cijela kulturna Europa diže na noge protiv ovakve nekulture HDZ-a'. Jedanaest udruga civilnoga društva u zemlji, te 180 osoba iz javnoga života, kao i europske institucije, izražavaju zabrinutost ponašanjem HDZ-a, a na to smo pokušali upozoriti prije no što nam je oduzeta riječ, kazao je Stazić.

>>'Za razliku od vas, ja spavam sjajno, jer imam mirnu savjest'

U ime Kluba uputio je zahtjev da se ne ograničava saborska rasprava i da se u njoj 'dozvoli govoriti o bitnim činjenicama u društvu, činjenicama koje to društvo opterećuju i kojima se gazi parlamentarizam'. Bebić mu je poručio da može zatražiti mišljenje Odbora za Ustav poslovnik i politički sustav. Rekao je da je 'ispravno postupio' kada je prekinuo Stazićevo izlaganje uz obrazloženje da Stazić ne govori o točki dnevnog reda. U tijeku je rasprava saborskih klubova. (Hina)

 

Povezane teme