Zločinačka organizacija

Velika akcija USKOK-a: Pala dobro uhodana ekipa švecera, objavljeni detalji

Kamion, ilustracija Foto: Getty Images
13 hrvatskih državljana uhićeno je u velikoj akciji USKOK-a zbog ilegalne trgovine duhanom kojeg su preprodavali na sajmovima u Jastrebarskom, Jakuševcu, Sesvetama, Samoboru i Velikoj Gorici.

USKOK je na temelju kaznene prijave PU zagrebačke donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pranja novca.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni u razdoblju od 22. veljače do 30. rujna 2024. na području Zagreba i Zagrebačke županije, povezao u zajedničko djelovanje II. do VIII. okrivljenog te XII. i XIII. okrivljenog u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti kupovinom većih količina sitno rezanog duhana i cigareta neoznačenih duhanskih markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu.

U okviru realizacije ovog plana prvookrivljeni je od ilegalnih dobavljača posredstvom VIII. i XIII. okrivkljenog nabavljao veće količine duhana i cigareta koji su mu dostavljani na adresu prebivališta. Za njihovo preuzimanje, prijevoz i prodaju angažirao je II. do VII. okrivljenog te XII. okrivljenog koji su ih potom dostavljali do sajmova u Jastrebarskom, Jakuševcu, Sesvetama, Samoboru i Velikoj Gorici.

Na tim sajmovima je prvookrivljeni prodavao cigarete i duhan, kao i II. do V., VII. te XII. okrivljeni po njegovim uputama. Osim toga je prvookrivljeni duhan i cigarete nudio na prodaju i putem telefona, kao i II., IV. i V. okrivljeni po njegovim uputama, a tako prodani duhan i cigarete su II. do VII. okrivljeni te XII. okrivljeni dostavljali kupcima.

Na opisani način okrivljenici su kupili, prevezli i prodali najmanje 9.680,50 kilograma duhana i 2.420 šteka cigareta neoznačenih markicama Ministarstva financija, čime su ostvarili zaradu od najmanje 254.100,00 eura, a novac su međusobno podijelili. Policijski i carinski službenici su od navedene količine zaplijenili 542,4 kilograma duhana te 78 šteka cigareta.

Nadalje se osnovano sumnja da se prvookrivljeni dogovorio s IX. i X. okrivljenima, carinskim službenicima zaduženima i za poslove nadzora pravilne primjene trošarinskih propisa te poduzimanje radnji nužnih za sprječavanje nezakonitih radnji iz nadležnosti Carinske uprave, da će mu dojavljivati planirana postupanja carinskih službenika usmjerena na suzbijanje neovlaštene prodaje duhana i cigareta bez duhanskih markica na sajmovima na području Zagrebačke županije na kojima je ilegalno prodavao takve proizvode. Putem mobilnih telefona su IX. i X. okrivljeni uputili prvookrivljenom više SMS poruka kojima su mu signalizirali postupanja sukladno prethodnom dogovoru.

Također se osnovano sumnja da se prvookrivljeni dogovorio s XI. okrivljenim policijskim službenikom PU zagrebačke, raspoređenom na rad u operativnoj grupi zaduženoj za suzbijanje nedozvoljene trgovine duhanom i duhanskim prerađevinama, da će ga obavještavati o mogućim postupanjima operativne grupe na sajmovima te mu dostavljati druge podatke od njegovog interesa, a koji su XI. okrivljeni u obavljanju policijskog posla dostupni iz Informacijskog sustava MUP-a. Tako je XI. okrivljeni najmanje jednom izvijestio prvookrivljenog da nema planiranih postupanja, a dogovorio je i susret s prvookrivljenim nakon što ga je tražio da provjeri koristi li policija određeno vozilo.

Osim toga se osnovano sumnja da je prvookrivljenim od novca dobivenog od nedozvoljenom trgovinom duhanom, u cilju da zametne trag i neistinito prikaže da novac proizlazi iz zakonitog izvora, u kupnju vozila uložio najmanje 5.000 eura.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv devetoro okrivljenika. Dvojica okrivljenika od ranije se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu Tri civila ubijena u izraelskom napadu na Siriju, Hrvati traže evakuaciju iz Libanona, Iran poslao poruku: "Uz pomoć Božju nestat će odavde"

Pročitajte i ovo "Dimilo se..." VIDEO Policija otkrila zašto su Velika Gorica i okolica ostali bez struje, oglasio se i HEP

Pročitajte i ovo Redovni remont Zatvara se sljemenska žičara: ZET objavio važnu obavijest

Pročitajte i ovo Slučajni pronalazak Obiteljska fotografija otkrila šokantnu istinu: "Ovaj užas bio je ovdje 60 godina"